USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR

28-09-2023

RECEP   TAYYİP  ERDOĞAN'ın BM  kürsüsünden  yıllar önce  yaptığı konuşma için;

HINCAL  ULUÇ, şunları yazmıştı; '' HINCAL    ULUÇ;

Ülke ismi vererek, sırf Yahudi, sırf Hıristiyan oldukları için ayrımcılığa uğrayanları, hatta ayni din içinde, sırf mezhep farkı yüzünden, mesela Şii, Sünni diye ezilenlere sahip çıktı.. Tüm ayrımcı zalimleri kınadı...

Ekran başında, nefesim kesilerek, göğsüm gururla dolarak izledim.

Karşımda konuşan bir "Dünya Lideri"ydi.

Süper güçlerin de üstünde bir dünya lideri..

Konuşması, içeriği, edası, havası, tonlamasıyla tam bir lider...''

Bugün aynı heyecan ve  aynı kararlılıkla  söylediklerinin arkasında  durmaktadır. Hatta Kuzey Kıbrıs Konusu  gündeminde olmuştur. MAVİ VATAN, KONUSUNU İŞLEMİŞTİR.

Bugün  son yapılan BM toplantısında, TÜRK  EVİ, konuk  ağırlamakta en öne çıkan bir mekandı. Yunanistan Başkanından, Dünya devletlerinin değişik başkan ve yetkililer, Hatta Ermenistan Başbakanı bile  SAYIN  CUMHURBAŞKANIMIZ ile  burada görüştüler. Bir nevi Dünya siyasetinin belirlendiği  noktalardan biri haline  geldi.

Geçmiş haftalarda da SAYIN  BAŞKANIMIZ,  G-20 Toplantılarının nerede ise en önde giden lideri konumunda  idi.

Bu girişimlerden  sonra, Nitekim Rusya  BM toplantısında, Azerbaycan aleyhine  alınan bir kararı veto etmiştir. Macaristan AB  de  Ülkemize  destek vermiştir.

Azerbaycan bu görüşmelerden  sonra, KARABAĞ harekatını  yapmıştır.

İşte  HINCAL  ULUÇ, beyin ifade ettikleri gibi  o  slogan ne  idi;  

DÜNYA  BEŞTEN  BÜYÜKTÜR

Bu sloganın serüvenine bir  bakalım.

ABD'nin göbeğinde TÜRK  EVİNİ  AÇMIŞTIR...

BM  kurulunda ise, ABD’ de iken şehadet parmağını havaya kaldıran hakkı hakikati, Müslümanlığı, İslami, anlatmak İÇİN GAYRET GÖSTEREN BAŞKANIM, sen ne güzel bir insansın… HZ. Peygamberin Veda Hutbesindeki mesajını  insanlara anlatmak için, yer mekan fark etmez… Karşınızda kimin olduğu da  fark etmez… Söylenecek  söz  vardır…

HZ. Peygamber ;''Ey insanlar! Rabbiniz birdir, Dininiz, Peygamberiniz de birdir. babanız bir­dir. İslam'da insanlar eşittir. Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem de toprak­tan yaratıldı. Allah katında en değerliniz, en çok Allah'a sığınanız, emirlerine yapışa­nınız, günahlardan arınanınız, azabından korunanızdır. Bir Arab' ın, Arap olmaya­na, bir başkasının Arab' a, bir siyahın bir kızıl deriliye, beyaza, bir kızıl derilinin bir siyaha, beyaza, üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takva iledir. Takvanın dışında bir üstünlük sebebi yok­tur.'' Buyurmuştur, diye ifade etmiştir.

Geçmişte, Halen, Dünya üzerinde, özellikle orta doğuda yaşanan sıkıntılar karşısında; BM’nin anlamsız tavır ve davranışlarda olması, bu oluşumun varlığının ve işlevlerinin sorgulanmasına neden oldu. En acımasız şekilde yaşanan, insanlık dışı vahşetler, Dünyayı ayağa kaldırdı. Dünya ülkeleri bu konularda, BM’nin neden duyarsız kaldığını, çözüm üretmek yerine; çözümsüzlükler üretmesini hazmedemez oldu. Buna karşı sivil toplum örgütleri öncülüğünde; bu duyarsızlığı sorgulayan eylem ve işlevler yapmaya başladı. Dünya liderlerinin toplandığı şehirde; bu anlamsız tavırları gündeme taşıyarak, Dünyanın bu olaylara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

BM malum olduğu üzere beş tane denetleyici, vetocu devlet tarafından kontrol edilmektedir. ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa... Bu kurulda karar almak için; bu beş ülkenin ortak kararına bağlıdır. Dört tanesi herhangi bir ülke aleyhine karar alsa da bu beş ülkeden bir tanesi veto ettiği zaman, o karar reddedilmektedir. Kısacası uygulama alanı bulamamaktadır. İşin ilginç yanı, Dünyaya en fazla silah satan ülke sıralamasında da ilk beşi;  Yani, BM de veto hakkı bulunan ülkeler oluşturmaktadır. Hal böyle olunca, oradan nasıl haklı ve tarafsız bir kararın çıkmasını beklersiniz. Bu nedenle, bu oluşuma karşı; Dünya, beşten büyüktür kampanyası başlatılmıştır. Hatta bu sloganı, Sayın CUMHURBAŞKANIMIZ, Erdoğan, bizzat BM de yapmış olduğu konuşmada gündeme getirmiştir. Bu konuda oluşan haksızlıklardan bahsetmiştir. BM de dengeli ve çoğunluğa dayanan adaletli bir temsil hakkının oluşmasından yana tavır koymuştur. Adaletli ve çok temsilli bir denetim mekanizmasının oluşmasını istemektedirler. Veto hakkının da aynı adalet sistemi içerisinde değerlendirilmesi istenmiştir. Burada önemli olan, BM kürsüsünden, bir devlet başkanı sıfatı ile; bu yapılan haksızlıkları yüksek perdeden ve yüzlerine; gözlerinin içine baka baka söylemektir.

BU  BÜYÜK  SLOGAN ŞUDUR;''DÜNYA   BEŞTEN   BÜYÜKTÜR… ''

Bakın o salondaki  konuşmalarda  neler  gündeme gelmişti.

Böyle bir söylemi BM kürsüsünden söyleyen ilk liderdir. Salon adeta buz kesmiştir. Herkes söylenilen sözün değerini anlamaya çalışırken, Sayın Başkan tekrar sözünün altını çizerek açıklamalarda bulunmuştur. Dünya liderleri bu haykırışı, sessiz insanların yükselen sedasını dinlemek zorunda kalmışlardır.

İnşallah bu tür çıkışlar, bir sonuç verir. Önemli olan tüm Dünyadaki mazlumlar adına; bu karşı duruşu sergilemektir.

BM uygulamaları, son senelerde o kadar açık bir şekilde; taraflı ve yanlı kararlar almaktadır ki, Dünyada birileri artık buna yeter, demektedir. Son günlerdeki mülteci konusundaki duyarsızlıkları…  Bu duyarsızlıkların altını çizen Sayın Başkan, yukarıda sıraladığımız coğrafi bölgelerin tek, tek adını vererek, yaşanan  zulümleri tekrar BM gündemine taşımıştır. Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Kerkük, Filistin, Arakan, Afganistan gibi yerlerde akan kanların sadece seyredilmesi, bir kınama kararının bile alınamaması dikkat çeken sonuçlardır.  Afrika' da ki tüm olaylara, açlığa, salgın hastalıklara karşı alınmayan tedbirler… Sıradan devletlerde yapılan darbe girişimleri ve onlara verilen destekler… Darbecilerin anlamsız şekilde yapmış olduğu katliamlara karşı, sessiz kalmalar.., Dünya kamuoyunun önünde olmaktadır. Doğal olarak, kamuoyu bu haksızlıkları kabul edilemez olarak, görmektedir. ABD’nin terör örgütüne alenen destek vermesini kınamıştır. Mülteci  sorununun kimler tarafından ortaya çıkarıldığının altını çizmiştir. Nihayetinde akan insan kanıdır.

Mülteciler konusunda ülkemiz üzerine düşeni yaptı, diye haykırmıştır.  İnsan olarak, bizim onlara karşı seyirci kalmamız da beklenemez, açıklamalarında bulunmuştur…

Evet, yine BM  salonunda gerçekleri bir, bir anlatan bir lider çıkmıştır. Mazlumun ümidi, Zalime dur diyen bir lider…  DÜNYA ibretle olup biteni  izlemektedir.

ALLAH YAR VE   YARDIMCISI OLSUN…

ORHAN  ARSLAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?