Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

SİVAS KAN KAYBEDİYOR

Bu cümle sloganlaşmış bir sözdür, her devire de söylenir. Aslında doğru bir sözdür ama sebebini araştıran pek olmaz. Buna Paralel sözlerde vardır: Sivas devamlı göç veriyor veya 'Yanı başımızda Kayseri nüfus açısından eşitken, şimdi bir milyon nüfusu aştı, Sivas niye 300000 ler de kaldı Gibi sözleri çok duyarız. Ama niye böyle olduğu hakkında bir şeyler söyleyenimiz pek olmaz.

Uzun yıllardır dini ve milli konularda yazı yazarım. Siyasi veya ekonomik mevzularda şimdiye kadar yazım yayınlanmadı. On beş senedir Sivas'ta emlakçilikle uğraşıyorum, sekiz senedir de Kooperatifle Sivaslı hemşerilerime ev yapmakla meşgulüm. Bu sürede tecrübe ile şunu öğrenmiş oldum: 'İnsanlar köylerinden, kazalarından vilayetlerinden niye göçerler Tabiî ki ekonomik yönden kalkınmak, hayat seviyesini yükseltmek, çocuklarını okutmak veya daha iyi şartlarda yetiştirmek için göçerler. Göçtükleri şehirde aradıkları iki önemli husus vardır: Birincisi iş imkanı, ikincisi iskan yani, onların deyimi ile başlarını sokacakları bir evlerinin olmasını isterler.

Bu iki hususu Sivas açısından düşündüğümüzde, Organize sanayimize birçok fabrikanın yapılması ve büyük Marketlerin açılıp içinde onlarca işçi çalıştırmaları ile asgari ücretle de olsa birçok insanımıza iş bulma imkanı doğmuştur. Zaten devletimizin, iş yerlerini, Fabrikalarını özelleştirmesi ile devlet işçiliği imkanı kalmamış gibidir. Dolaysıyla asgari ücretle yaşamak zorda olsa, insanlarımız bu durumu kabullenmiş haldedirler. O halde iş için köyden göçen bir gencimiz, asgari ücretle çalışacaksa, hayat şartları açısından Sivas'ta kalması, İstanbul'a veya diğer büyük şehirlerden birine göçmesinden daha iyidir. Çünkü Sivas'ta asgari ücretle geçinemeyen birisi, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de hiç geçinemeyecek demektir. Eskiden söylendiği gibi 'iş bulmak için başka şehre göçmek' artık pek geçerli sebep değildir.

Köylerinden, kazalarından göçenlerin ikinci beklentileri bir evlerinin olmasını isterler demiştik. Sivas'a göçen insanlar işte bu konuda böyle bir imkana sahip olamıyorlar. Niye olamıyorlar, bu konuyu biraz irdelememiz lazım. Öncelikle şunu peşinen söylemem lazım ki, bunları yazmakta ki maksadım, birilerini övmek veya yermek değildir. Bu memlekete hizmet maksadıyla bir çivi çakandan Allah razı olsun diyorum.

Köyden veya Kazadan göçenler için Sivas'ta ev sahibi olma imkanı kalmamıştır: Çünkü Köyden gelen insanlar ucuz bir arsa bulup, üzerine bir veya iki katlı bahçeli ev yapmak isterler. Çünkü onlar henüz köy kültüründen kopmamışlar, yakacaklarını köylerinden temin ederler. Yine yiyeceklerini köyden getirdikleri unlardan mahalle fırınlarında ekmeklerini yapar ve öyle geçinmeye çalışırlar.

Yirmi sene önce Temel Bey Belediye de çok hayırlı bir çalışmaya adım attı. Fatih mahallesinde 200 ile 300 metre kare arsalar hazırlattı ve bunların plan ve Projelerini de yine Belediye de yaptırarak iki kat müsaadeli arsaları çok cüzi paralar karşılığında halka dağıttı. Bu arsaların yüzde doksanını köylerden göçmüş, gelir seviyesi düşük ve üzerlerinde gayrimenkul tapuları olmayan gerçek ihtiyaç sahiplerine verdiler. Aynı çalışmayı, Temel Beyden sonra Başkan olan Osman Bey de hem Kılavuz mahallesinde ve hem de Ali baba Mahallesinde Gece kondu önleme bölgesi adı altında arsalar tahsis etti. Çok cüz'i paralarla bu arsalara sahip olanlar imar işleriyle uğraşmadan kazmayı vurdu ve güçleri oranında kimisi bir katlı, kimisi iki katlı evler yaparak insanlarımız ev-bark sahibi oldular.

Ne yazık ki bu hayırlı çalışma sonraları devam ettirilmedi. Gelişen şartlarda şu anda bir kişinin 300 metre arsa alıp içersine 100 metrelik bir veya iki katlı ev yapması mümkün değildir. Çünkü 300 metrelik değil, 100 metre arsası olan da şu anda arsasını makul bir fiyata satmayıp kat karşılığı vermeyi hayal etmektedir. Satmak istese bile elde edeceği dairenin fiyatına arsayı satmayı teklif etmektedir.

Diğer taraftan Sivas'ta son senelerde daire fiyatları olağan üstü yükselmiş, 450000 liraya kadar daire satılır olmuştur. Bugün Sivas'ın en uzak mahallesinde asgari ölçülerde bir daire en az 160-170 bin liraya satılmaktadır. Hal böyle olunca köyden göçmüş bir aile şehir de asgari ücretle iş de bulsa, küçük esnaflık ta yapsa veya ara işlerinde de çalışsa ev sahibi olma ihtimali görünmemektedir.

Geçmişte Sivas'ın menfaatine olan bir çok projeye imza atan mevcut Başkanımızın bu yönde de hizmetlerini Sivas halkı acilen beklemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi