USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TÖDÜRGE

22-08-2023

İlimizde var olan doğal zenginliklerimizin kıymetini yeterince biliyor muyuz? Çok bildiğimiz kanaatinde değilim. Öyle ki su akıyor, biz bakıyoruz. Uzun yıllar doğa sporlarıyla iç içe olduğum için ilimiz genelinde neredeyse ayağımın değmediği yer kalmadı sayılır. Başka yerlere de gittiğim için rahatlıkla karşılaştırma yapabiliyorum.

Bugün bu zenginliklerimizden birisini gündeme getireceğim, sonrada bir teklifim olacak. Tödürge Gölü’nü herkes bilir, Hafik’le Zara arasında Sivas’a 58 km mesafede olan anayolun hemen yanında yer alan gölümüz, Sivas’ın en büyük gölü, ortalama 2 metrelik derinliğe sahip gölün en derin yeri neredeyse 45 m kadar var. Daha çok tabandan kaynayan suyla beslenen gölde yaklaşık sekiz çeşit balık türü bulunmakta ayrıca ülkemizin en önemli doğa ve kuş cennetlerinden biri olarak bilinir.

Gölün güzellikleri anlatılmakla bitmez. Özellikle su sporları yapmak için bulunmaz bir nimet. Su kayağı, sörf, yelken, kürek, kano, su altı dalış, yüzmenin her türlüsü rahatlıkla bu gölde yapılabilecek su sporlarıdır. Bunların birçoğunu bizzat kendimiz devletin bilgisi dâhilinde uygulamalı olarak yaptık ve imkânlarımız çerçevesinde yapmaya da devam ediyoruz. Özellikle yaz aylarında gölün yüzeyi öğlene kadar çok sakin olur, adeta çarşaf gibidir, dalga göremezsiniz, bu sakinlikte ister yüzün, ister kürek çekin, ne yaparsanız yapın. Öğleden sonra başlayan esintiyle oluşan dalgalarda yapacağınız rüzgâr sörfünün keyfini hiçbir yerde bulamazsınız. Sadece su sporları için mi gidilir? Çadır kurup, kamp yapabilirsiniz, bisikletinizle göl kenarında turlayabilirsiniz, kuş gözlemi yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir dostlarınızla doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Valiliğimiz tarafından doğa sporlarıyla ilgili yakın zamanda yapılan toplantılara katıldım, valimiz Yılmaz Şimşek bey birçok eser bırakmak istiyor.  Emirhan Kayalıkları ve Eğribucak Kanyonu üzerinde yapılacaklarla ilgili bu konuda aktif spor kulüpleriyle Özel İdare Genel Sekreterliği başkanlığında yapılan toplantılarda sunulan öneriler doğrultusunda güzel işler çıkacak ortaya. Belirlenen rotalar sonrası faaliyet yapılacak yerlerin tanıtım levhaları, rota tabelaları, fotoğraf çekim alanları, kamp alanları yapılacak, daha sonra doğaseverlerin hizmetine sunulacak.

Bunlar yapılırken güzelliklerini anlattığım ve uzun yıllar arkadaşlarla sürekli gündeme getirdiğimiz Tödürge Gölü Çevre Düzenleme Projesi unutulmamalı. Bu konuda önceki dönemde çok ısrarcı olduğumuz için bir çalışma yapıldığını biliyorum. Yeni valimiz Sayın Yılmaz Şimşek beyin emriyle çalışmaya kalınan yerden devam edilmesi gönülden arzu edilen. Yoksa Tödürge Gölü’nde kiracı mı, işgalci mi belli olmayan işletmecinin insafına kalmış olacağız. Adamın keyfi olursa alıyor, canı istemezse olmadık sıkıntı çıkarıyor. Oraya bir eser yapmak ve düzenli işletilmesini sağlamak devletimize yakışır. Bu şehirden yüzlerce kilometre ötedeki tesislere giden veya imkânı olmadığı için gidemeyenleri de yol çilesinden ve yokluk derdinden kurtarmış oluruz. Üstelik yaz ayları memleketlerine gelen gurbetçilerimize farklı bir güzelliğimizin sunumunu yapmış oluruz. Kışın dahi bu gölden istifade edilir. Üzerinde oluşan kalın buz tabakası üstünde yapılacak bir hayli aktivite var. Yakın zamanda serbest dalış rekortmeni milli sporcu Birgül Erken, buz altı tüpsüz serbest dalış dünya rekoru için Tödürge Gölü'ne geldi, antrenman yaptı ve rekor denemesinde bulundu. Yeter ki düzenli tesislerimiz olsun, değil ülkemizden, dünyanın her yerinden misafirlerimiz gelir.

İlimize bu eserleri kazandıracak adresi yazdım. Umarım fazla geç kalınmaz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?