BELEDİYESPOR

Ahmet Hasdemir

9 ay önce

Geçtiğimiz ay yapılan genel kurulda Sivas Belediyespor Kulübü artık futbolla işim yok dedi ve TFF 3. Lig’de mücadele edecek Futbol A Takımı’nı Sivas’taki bir öğretmen topluluğuna anlaşılan bir bedele devretti. Peşinatın alındığını biliyorum ama tamamının ödenip ödenmeyeceği ya da alan kişilerin bu işi yapıp yapmayacakları tam belli değil. Ligin oynanmasına az bir zaman kaldı, işin içinden nasıl çıkılacak, merakla bekleniyor.

Aslında belediyelerin böylesi profesyonel işlerin içine girmesi pek akıl karı değil. İlgili yasa diyor ki; "Gerektiğinde sporu teşvik etmek amacıyla, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi gerekli desteği sağlar.” Dikkat edilecek olursa, bu destek yasada “amatörle” sınırlandırılmıştır.

Hiçbir belediyenin futbol takımı kurması ya da herhangi bir futbol takımına destekleyici olması yasal değil,  görevi de değildir. Sivas Belediyesi ne yapmış yasaya rağmen 28 yıl önce bir kulüp kurmuş,  başka branşlarda var ama özellikle futbola çok emek vermiş, epey bir mücadele sonrası ikinci lige çıkmış sekiz sezon kaldıktan sonra başladığı noktaya geri gelmiş. Bu kadar zengin bir altyapıyla, böylesi desteklerin bol olduğu ortamda elde var sıfır hatta eksi de diyebiliriz. O zaman hakkım olarak soruyorum “faydası olmayan işi yapmanın anlamı ne?”

Bu garabet işle sadece bizim belediyemiz meşgul değil başka belediyelerde aynı şeyi yapıyorlar, çoğu alt kümede olduğu için pek dikkat çekmiyor. Faydasız iş diyorum ama bilmediğimiz şeyler var ki yasanın etrafı dolaşılıyor. Özellikle futbolda iyi para harcanması gerekiyor. Bu para nereden bulunuyor? Buldunuz, kime veriyorsunuz, kim harcıyor? Kaynak belediye ise yasa izin vermiyor, bunu nasıl aşıyorsunuz? Başka kaynaklar kullanılıyor deniliyor genelde. Hangi kaynaklar? Bağışlar mı? Kim giderde keyif için belediyenin spor kulübüne bağış yapar? Kafa karıştırıcı, akçeli işler.

Vatandaştan kesilen vergilerle bir avuç insanı mutlu etmenin ötesinde olması gereken; belediyelerin yasaların kendilerine yüklediği kendi sınırları içinde yaşayan hemşerilerine spor yapma ve yaptırma görevini yerine getirmesidir. Genel kurulda Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, spora ve sporcuya hizmet etmeye devam edeceklerini, gerek bireysel sporcularımıza, gerek amatördeki kulüp sporcularımıza desteğimizi devam ettireceğiz demiş. Bir eksiklik varsa hatanın kendisinde olduğunu da söylemiş. Herhalde bu sözün karşılığı kulübün bir alt lige düşmesi olmalı, çünkü önceki dönem kulüp başkanı Hakan Genç yeterli kaynak olmadığı için güçlü mücadele edemediklerini, yürek ve inançlarıyla mücadele ettiklerini ama başarılı olamadıklarını söylemiş.

Hilmi beyin yukarıda anlattığım sorunu çözmesi, net karar vermesi gerekiyor, futbola ya tamam ya da devam diyecek. Devam derse Ahmet Duman’ın işi zor, tamam derse işi kolay. Kolay olanın cevabı hazır; "İşiniz, gerektiğinde sporu teşvik etmek amacıyla, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi gerekli desteği sağlamak olmalı.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI