YENİ YIL

Ahmet Hasdemir

5 ay önce

Sene gardaş sene ille bu sene

Gide de gelmeye bu hain sene

Çok sevdiğim ve hüzünle dinlediğim bir türkünün nakaratıyla başladım yazıma.  93 harbinde doğu bölgemizde yaşanan acıları türkülerine döken bölge insanımız yaşadıklarını bir daha yaşamamak için acılı senelerin bir daha gelmemesini temenni etmişlerdir. 2023 yılı içinde aynı şeyi söylesek abartmış olmayız. Bir daha yaşamayı istemeyeceğimiz acıların yoğun yaşandığı bir yıldı.

6 Şubat günü  "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde on binlerce insanımızı kaybetmenin acısıyla sarsıldık. İlk anda on arkadaşla yardım için yola çıktığımızda hava durumu kar, kış, kıyamet deyimi neyse tam da öyle idi ve ikinci depreme yolda yakalandık. Elbistan merkezli ikinci deprem daha yıkıcı idi. Depremde zarar gören bölgelerin tamamını gezdim. Yaşanan felaketin boyutu kalemin yazacağı, kelamın tarif edeceği boyutun çok ötesinde idi. Benzer felaketler Fas ve Libya’da da yaşandı. Allah bir daha göstermesin, böylesi felaketleri yaşatmasın.

Ekim ayında ise terör devleti İsrail'in yıllardır Filistin'e karşı yürüttüğü işgal ve katliam politikası 'dünyanın gözü önünde' yeni bir boyuta ulaştı ve ölüm kusan silahlarıyla on binlerce masumun canına kıydı, kıymaya da devam ediyor. Ne acıdır ki iki milyarlık Müslüman dünyası çaresizce Gazze’ye atılan bombaları, yerinden yurdundan edilen sahipsiz masumları izliyor. Gazze’de ki acıların boyutu da kelimelerle anlatılacak gibi değil, 2023 yılından 2024 yılına devrolan insani felaket.

Mayıs ayında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,18'lik oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerde en büyük darbeyi Kemal Kılıçdaroğlu yedi ve yapılan ilk kongrede uzun süre başında bulunduğu partinin liderliğini Özgür Özel’e devretti. Türkiye’nin en zayıf yerlerinden birisi olan muhalefet bakalım bu şahısla güçlenebilecek mi? “İktidarları çalıştıran güçlü muhalefetlerdir” sözünün uygulamasını ülkemizde yakın zamanda göreceğimizi sanmıyorum.

Sivas için de kayıp yıl oldu 2023. Nüfusumuzda yine azalma oldu. Koca coğrafya insanını bir türlü tutamıyor. Fırsatını bulan kaçıyor. İnsanımız çaresiz, gençler iş arıyor, yuva kurmak, çoluk çocuğa karışmak istiyor ama yok maalesef. Vaatler çok, icraat yok. Neredeyse yapımı yirmi yılı bulan yüksek hızlı trenimize bu yıl kavuştuk, sevindirici gelişme. Başka ne var diye araştırdım, üzgünüm bulamadım. En tepedekinden en alttakine kadar yöneticilerimiz çok güzel sosyal medya kullanıcıları, oradan halkın içine giriyorlar, hal hatır soruyorlar, el sıkıp birde fotoğrafla bunu belgeleyip paylaşıyorlar. Tamam, günü kurtardılar, herkes kendi kurumu adına paylaşım yaparken manşetleri  “Sivas adına önemli bir yıl oldu” . Olmadı. Kendimizi kandırmayalım, olmadı,  2023 yılı Sivas için kayıp yıllardan birisi oldu. Başta seçilmişlerimizin sonrada atanmışlarımızın hem nüfus hem de ekonomik olarak gittikçe küçülen şehrimize hizmet etme yükümlülükleri var, unutmasınlar, vebali ağır, hatırlatmakta fayda var.

2024 yılı için çok umutlu olmamakla birlikte 2023’ten kötü olacağını tahmin etmiyorum. Yukarıdaki nakaratta yazıldığı gibi “Gide de gelmeye bu hain sene” diyerek canı gönülden hem ilimiz için hem de ülkemiz ve İslam coğrafyaları için sorunların çözüldüğü, insanımızın doğduğu topraklarda karnının doyduğu, huzur içinde yaşadığı nice güzel yıllar temenni ediyorum.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI