Gündem

?Şehit Nurlanmış Gazi Onurlanmış Askerdir?

?Şehit Nurlanmış Gazi Onurlanmış Askerdir?

?Şehit Nurlanmış Gazi Onurlanmış Askerdir?
19-09-2013 17:39


ERSAN ARSLAN

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Sivas’ta tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Daha sonra Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği Sivas Şubesi çelenkleri anıta sunuldu. Törene, Vali Vekili Ömer Kalaylı, Garnizon Komutanı Vekili Albay Cengiz Güneşer, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, Muharip Gaziler Derneği Sivas Şube Başkanı Fuat Ahıskalı, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Hızal ile, gaziler, gazi ve şehit aileleri ile ekseri ve sivil erkan katıldı.

Çelenk sunma töreninin ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Muharip Gaziler Derneği Sivas Şube Başkanı Fuat Ahıskalı, ‘19 Eylül Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür’ dedi.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olduğunu belirten Ahıskalı, şu ifadeleri kullandı:

‘Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu 13 Eylül 1921’de 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan Sakarya Meydan Muharebesinde, sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar işleyen işgalci Yunan ordusunu Polatlı önlerinde durdurmuş, ona tarihinin en büyük yenilgisini yaşatıp, kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak, düşman 1 sene sonra topraklarımızdan tamamen arıtılmıştır. Sakarya Meydan muharebesi Türk ordusunun 1683 yılında gerçekleştirdiği 2 Viyana kuşatmasından beri süren geri çekilmesine de son vermiştir. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi Anadolu’nun paylaşım planı olan Sevr anlaşması gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Atatürk ve onun kahraman askerleri canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadı.

Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bu günün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır.

TBMM 19 Eylül 1921’de tarihinde emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı ile Mareşallik rütbesi tevdi etmiştir.’

‘ŞEHİT NURLANMIŞ

GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR’

Şehit ve gazilerin vatan için en önemli değerlerden bir tanesi olduğunun altını çizen Ahıskalı, şehit ve gazilerin her zaman hatırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Ahıskalı, ‘Kahraman gaziler, Gaziler Gününüz kutlu olsun. Sizler, en büyük gazi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimizle birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve gaziler, toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir’ ifadelerini kullandı.

Atatürk Anıtı’ndaki tören Ahıskalı'nın konuşmasının ardından sona erdi. Vali Vekili Ömer Kalaylı, Ahıskalı ve beraberindekiler daha sonra Saraybosna Parkı’ndaki şehitler anıtının altındaki, şehit fotoğraflarının yer aldığı müzeyi gezdi. Müze gezisinin ardından Yukarı Tekke Mezarlığı’ndaki Garnizon ve Polis Şehitlikleri ziyaret edildi.

Vali Vekili Ömer Kalaylı, Garnizon Komutanı Vekili Albay Cengiz Güneşer, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, Muharip Gaziler Derneği Sivas Şube Başkanı Fuat Ahıskalı, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Hızal ile gaziler, gazi ve şehit aileleri ile akseri ve sivil erkan, hep birlikte şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua etti.

Vali Vekili Kalaylı ve beraberindekiler daha sonra Garnizon Şehitliği’ndeki Şehitler Müzesi’ni gezdi. Kayalı ve diğer protokol üyeleri, şehitlik ziyaretinde şehit aileleri ile yakından ilgilendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER