Gündem

TOMA´ların 4 Parçası Sivas´ta Üretiliyor

TOMA´ların 4 Parçası Sivas´ta Üretiliyor

TOMA´ların 4 Parçası Sivas´ta Üretiliyor
02-03-2014 22:23


Sivas'ta daha önce uçak parçası ile helikopter gövdesi şekillendirme kalıbı üreten bir firma, emniyet teşkilatınca kullanılan Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) bazı parçalarını üretiyor.

Alp Havacılık ile yaptığı protokol kapsamında 2012 yılında Boeing 787 sivil yolcu uçağına ait 4 parça üreten ve aynı yıl Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi ile imzaladığı protokol çerçevesinde helikopter gövdesi şekillendirme kalıbı imal eden Gökçeler Makina Limited Şirketi, son dönemde ise savunma sanayiinde faaliyet gösteren Nurol Makina ve Sanayi Anonim Şirketi'nin talebi doğrultusunda, TOMA'ların parçalarını üretmeye başladı.

Gökçeler Makina Limited Şirketi Genel Müdürü Ahmet Gökçeler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da uçak fabrikası üreten bir fabrikada çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen ve bu alanda üretim yapmayı düşünen babası Ömer Gökçeler'in 60 metrekarelik bir atölyede 39 yıl önce üretime başladığını söyledi.

Babasının yıllar önce başlattığı bu üretim faaliyetini, Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde 2 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada 20 personelle sürdürdüklerini belirten Gökçeler, babasının Sivas'ta ilk kez uçak parçası üretme hayalini 2 yıl önce gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Daha sonra, helikopter gövdesi şekillendirme kalıbı ürettiklerini anlatan Gökçeler, savunma sanayiinde faaliyet gösteren Nurol Makina ve Sanayi Anonim Şirketi ile geçen yıl iş birliği protokolü imzaladıklarını ve emniyet teşkilatınca kullanılan TOMA'ların bazı parçalarının üretimine başladıklarını söyledi.

Nurol Makina ve Sanayi Anonim Şirketince üretilen Ejder ve Axor isimli TOMA'lara parça temin ettiklerini ifade eden Gökçeler, şunları kaydetti:

'Uçak parçası ve helikopter gövdesi şekillendirme kalıbı üretiminin ardından TOMA'lara parça üretimini gerçekleştiriyoruz. 2013 yılında 75 TOMA için ürettiğimiz parçaların teslimatını yaptık. TOMA'ların buldozer aksamlarını, alüminyum çamurluğunu, basamaklarını ve 5 tonluk su tankını üretiyoruz. Gökçeler Makina Limited Şirketi olarak 2014 yılında gelen talep doğrultusunda üretimimizi artırmayı ve savunma sanayiinde faaliyet gösteren diğer firmalara da yedek parça üretmeyi hedefliyoruz.'

Şirketin kurucusu Ömer Gökçeler (68) ise Almanya'da uçak parçası üreten bir firmada çalışırken bu alanda üretim yapmayı düşündüğünü ve Sivas'ta uçak parçası üretme hayalini 2 yıl önce gerçekleştirdiğini belirterek, 'Şimdi ise TOMA'lara parça üretiyoruz. Çok mutluyum' diye konuştu. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER