Gündem

UMEM´de Birinciyiz

UMEM´de Birinciyiz

UMEM´de Birinciyiz
09-05-2014 17:47


İRFAN ÖZŞEKER

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve TOBB ETÜ işbirliğinde uygulanan UMEM Beceri’10 Projesi Protokol ve Ödül Töreni Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ödül törenine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katıldı.

‘FİRMALARA ÇAĞRIDA BULUNDU’?

Ödül töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu projenin kamu-özel sektör-üniversite işbirliğine güzel bir örnek olduğunu belirterek, hem iş arayanlara hem de meslek sahibi eleman arayan işverenlere çağrıda bulundu.

Firmalardan yeni eleman ihtiyacını bu projeden karşılamalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, ‘İş dünyasını, mesleki eğitimin dümenine geçirdik. UMEM Beceri’10 projesi ile artık iş dünyasının hangi meslekte kaç elemana ihtiyacı varsa yetiştiriyoruz. Sonrasında da bu adamı istihdam et diyoruz. İstihdam ederken de 4,5 yıla varan sigorta primi işveren payını ödeme diyoruz. Bu kişi başına 166 liralık bir avantaj. Üstelik bu istihdam teşvikinde öyle bölge, il sınırlaması yok. Türkiye 81 ilinde de geçerli.

TOBB ve 81 ildeki 365 Oda-Borsamız ile mesleki eğitimi, meslek liselerini devralmak istiyoruz. Meslek liselerini, kaybedenlerin okulu olmaktan çıkarmak istiyoruz. Mesleki eğitime iş dünyasının vizyonunu ve dinamizmini katmak istiyoruz. İşte bu yüzden mesleki eğitimin özel sektöre devri konusunda desteklerinizi bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘NE İŞ OLSA YAPARIM’ DÖNEMİ BİTTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında işsizlikle mücadelede en önemli problemin mesleksizlik olduğu belirterek eleman isteyen firmaların büyük çoğunluğunun nitelikli bilgi ve meslek eksikliğine işaret ettiğini dile getirdi. Artık, ‘ne iş olsa yaparım’ döneminin bittiğini ifade eden Bakan Çelik; ‘Özel sektör odaklı kalkınmanın daha sağlıklı ve doğru olduğuna inanıyoruz.? UMEM Projesi’nin temelinde de işverenlerimiz var. Proje daha önce sanayi kesimini kapsarken artık tarım ve hizmet sektörlerini de içine alacak. İşsizlikle mücadele anlamında son derece önemli olan kamu ile özel sektör bakış açısını aynı noktada buluşturan bu protokol son derece önemli.’ Şeklinde konuştu.

‘YENİ MESLEKLER ORTAYA ÇIKTI’?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise konuşmasında artık iş gücü piyasasında mesleklerin eskidiğini ve yeni mesleklerin ortaya çıktığını belirtti.

Nitelikli insan gücünün önemine dikkat çeken ve bu yönde gerçekleştirilen çalışmalara değinen Bakan Avcı, ‘Milyonlarca gencimize mesleki eğitim verdik. Sektörün ihtiyaçlarına göre mesleki ve teknik eğitimlerin gözden geçirilmesini önemsedik. Nitelikli insan gücünün artırılması uluslararası rekabet için hayati önemli. Bir taraflı nitelikli eleman şikâyeti bir tarafta işsizlik var. Bu nedenle mesleki eğitimi ve nitelikli eğitim üzerine yapılacak tüm çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz’ dedi.

Konuşmaların ardından ödül töreni gerçekleştirildi.

UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında 2011 ve 2013 yılları arasında en başarılı illere ödülleri verildi.

Törende ‘İç Anadolu Bölgesel Başarı ve Performans Birincilik Ödülünü kazanan Sivas’ın plaketini Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Yıldız aldı. Törene ayrıca TSO yönetim kurulu üyesi Özgür Duman, İŞKUR İl Müdürü Nabi Sosyal, Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Serdar Özdemir de katıldı.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER