
Şadiye ÖZTÜRK
AZİMLİ BİREYLER YETİŞTİREBİLMEK İÇİN VELİLERİN YAPMASI GEREKENLER-2
1.Çocuklara hata yapmamanın değil hatayı düzeltmenin daha önemli olduğunu öğretiniz. Hatalar çaba harcadığınızın göstergesidir. Önemli olan denemektir, denemeye devam, bütün büyük işler küçük başlangıçlarla olur, yeter ki harekete geç. Güneş'in sana gelmesini istiyorsan adım at, gölgeden çık. Hayal ile hedef arasındaki fark, eylemdir.
''KAZANANLAR HİÇ HATA YAPMAYANLAR DEĞİL ASLA VAZGEÇMEYENLERDİR.''
''HATALAR ÇABA HARCADIĞINIZIN KANITIDIR, BAŞARMAK İÇİN DENEMEYE DEVAM ETMELİSİNİZ.''
2. Karamsarlığa kapılıp, dışındaki hava karardığında içindeki ışığı yak, azimli insanın kendi Güneşi içinden doğar. Olumlu olmayı, hayata olumlu açıdan bakmayı öğretiniz, bardağın dolu tarafını görmelerini sağlayınız. Başarının en büyük engeli, zihnindeki, ben bu işi yapamam, düşüncesidir. Zihnindeki olumsuz düşünceleri sil, at. İnan ve çalış, elbette başaracaksın, duygularını kazandırın.
3. Çocukların sorularına usanmadan, mantıklı cevaplar veriniz. Soru sorma cesaretini teşvik ediniz. Çocuğunuza soru sormasını öğretin ve doğru soru sorma becerisini kazandırın. Öğrenme- bilim sorguyla başlar. Doğru soru sormak bilgimizi ve yaşam kalitemizi artırır. Çocuğunuz okuldan gelince ona ''Bugün öğretmenine soru sordun mu, öğretmenine ne sordun '' sorularını yöneltiniz.
4. Çocuğunuzun hedef belirlemesini sağlayın. Hedefler bütün duygularımızı coşturur, heyecanımızı yükseltir ve enerjimizi artırır. Ülküsü-Kızıl Elması olanın azmi; Fatih'in İstanbul'u fethi gibi kutsallaşır.
5. Yapabileceği işlerde lütfen yardımcı olmayın. Bir çocuğa yapılabilecek en değerli yardım, başarabileceği konularda ona yardım etmemektir.
''BİLGİYE HAYAT VEREN AZİMDİR. AZMİ OLMAYAN İNSANIN BİLGİSİ ÖLÜDÜR''
6. Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın. Ders çalışmada hırslı olmak değil, azimli olmak gerekiyor. Hırslı çocuklar, yapacakları işe değil, arkadaşlarına odaklanır. Doğrusu derslere odaklanmasıdır.
7. 'Bunu yaptıktan sonra' kuralını uygulayın. Hayat kurallarından bir tanesi de işimizi yaptıktan sonra bunun ödülünü almaktır. Her gün atış egzersizi yaparsanız daha fazla basket atmaya başlarsınız. O yüzden 'Ders çalıştıktan sonra istediğin aktiviteyi yapabilirsin' kuralını devreye koyunuz.
8. Çocuklarınıza Edison, Farabi, İbn-i Sina gibi bilim insanlarının ve başarılı sporcu ve sanatçıların ne kadar çok çalışıp, başarmak için ne kadar azimli olduklarını öğretiniz. ''KAYBETMEKTEN YILMAYAN, KAZANMANIN EŞİĞİNDEDİR. VAZGEÇMEMEK, YAPABİLMENİN YÜZDE DOKSAN BEŞİDİR. Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin, fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın''
9. Çocuklarınızı kısa süreli çeşitli kamplara (izci, spor, sanat) ve il dışındaki akrabalarınızın yanına yatılı gönderiniz.
10. Çocuklarınızı bağlama, ney, ebru, yüzme kurslarına gönderiniz. Sanat ve spor çocukların ruhunu, beynini dinlendirir, estetik duygusu kazandırır, bu başarılar azimlerini artırır.
11. Yanlış yaptıklarında veya yanlış konuştuklarında asla alay etmeyin, ''Sanırım böyle diyecektiniz'' veya ''Sanırım böyle yapmalıyız'' diyerek kırmadan doğruyu gösteriniz.
12. Çocuğunuzun azimli olup başarmasını istiyorsanız; Özgüvenini destekleyecek cümleler kurunuz.
13. Çocuklarınızı cesaretli olmaları için; ''Yapamazsın'' değil ''Sen yaparsın'', başarısızlıklarında; ''Denemeye devam eder, çalışırsan başaracağına inanıyorum'' cümlelerini kullanınız.
''İYİ ŞEYLER İNANDIĞINDA, DAHA İYİ ŞEYLER SARETTİĞİNDE VE EN İYİ ŞEYLER HİÇ VAZGEÇMEDİĞİNDE GELİR.''
14. Çocuğunuzun odasına onu cesaretlendirip, harekete geçirecek sözler asınız.
15. Çocuğunuzu her durumda motive ederek azmini artırınız.
'' VAZGEÇENLER DEĞİL, MÜCADELE VERENLER TARİHE GEÇERLER''
16. Başkası ile kıyaslamadan derslere odaklanıp sınıfta iddialı olması azmini artırır.
17. Çocukların eğilimlerine saygı gösterip, meraklarına ilgi göstermeniz azimlerini artıracaktır.
18. Kısa sürede bitirebilsin diye çocuğun elinden uğraştığı işi alıp tamamlamayın. Çocuk gelişiminde sonuç değil o işte geçen süreç önemlidir.
19. Çocuğunuzdan beklediğiniz azim, sebat ve gayreti kendi yaşamınızda siz de gösterin ki çocuğunuz da azimli, gayretli olsun. Çocuklar sözlerinizi değil ayak izlerinizi takip ederler. Bıraktığınız izlere dikkat ediniz.
20. Eğitimde takdir ve teşvik, ödülden daha önemlidir. Zamanla ödülün etkisi kaybolur ancak çocuk annesinin takdir sözlerini duymak için olumlu davranışı tekraralar durur. Çocuklarınızın olumlu davranışlarını babasının yanında takdir ediniz.
21. ''Çocuklarınızı başarılı insanlar yapacak olan, onlar için sizin yaptıklarınız değil, onlara kendileri için yapmayı öğrettikleriniz olacaktır.''
22. Çocuğunuza her işe ''Besmele'' ve ''Rabbi Yesir'' (Allah'ım kolaylaştır…) duasını okuyarak başlamasını öğretiniz. Dua ile birlikte fiili duaya geçip, çalışınız; Ağaç isteyen tohum eker.
AZİMLİ OLMAK İÇİN BAŞTA İNANMAK SONRA GAYRET, MÜCADELE VE KARARLILIK GEREKTİRİR.
Selam olsun, çalışma, üretme, ahlaklı, azimli olma becerisini kazanan çocuklar yetiştiren ailelere.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.