Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

ÇOCUKLARA ÇALIŞMAYI SEVDİRMEK, DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIK VE BECERİSİ KAZANDIRMAK İÇİN VELİLERİN YAPMASI GEREKENLER:2

1. Sürekli 'Ders Çalış' sözünü kullanmak öğrencide bıkkınlık, aileye karşı olumsuz tutum geliştirme, çocukta olumsuz davranışı pekiştirme, aileyle çatışma gibi yanlış davranışlar gelişmesine neden olacaktır.
2. ''Öğrenci ders çalışırken zihninin %20'sini, duygularının %80'nini kullanmaktadır. Öğrenci çalışmayı severse başarılı olur. Önce çalışmayı sevdirmek gerekir. Yapılan araştırmalarda çocuğun çalışmayı sevmesinde %30 öğretmeni etkili görmekte, %70 veli ve çevre etkili gözükmektedir. Veli dolaylı da olsa öğrencinin başarısında %80 etkili gözükmektedir. Veliye düşen okulu ve ders çalışmayı çocuğa sevdirmektir.''
3. AİLELER, ÇOCUKLARINA DİNLEMEYİ ÖĞRETMİYORLAR. O yüzden çocuklar, okulda dersleri etkin dinleyemiyorlar. Öğretmen ders anlatırken susmuyorlar. KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN TELEVİZYON VE TABLETLE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR DİNLEMEKTEN ÇOK SEYREDİYORLAR. SINIFTA YAZI TAHTASINI EKRAN, ÖĞRETMENİ EKRAN KAREKTERİ OLARAK GÖREN ÇOCUKLAR DERSİ DİNLEMEK YERİNE SEYREDİYORLAR. Çocuklarınıza etkin dinlemeyi öğretiniz. ETKİLİ DİNLEMEK BİR MEZİYETTİR, BECERİ İSTEYEN BİR SANATTIR. DİNLEMİYORSANIZ ÖĞRENEMİYORSUNUZ DEMEKTİR. ÖĞRENMEK İÇİN DİNLEMEK, DİNLEMEK İÇİN SUSMAK GEREK.
4. Eğitimin önemsendiği ortamlarda çocuklarda eğitimi önemsemektedirler. Evde eğitime önem verdiğinizi çocuğunuza hissettiriniz.
5. Olumlu Rol Model Olun; Çocuklar her şeyi bizlerden öğrenir. Planlı olmayı, sorumluluk sahibi olmayı. Eğitim doğruları söylemek değil, doğruları yapmaktır. Onlar bizi gözlemler ve davranışlarımızı taklit ederler. Öğrenciler öğütlere kulaklarını kapatır ama örneklere gözlerini açarlar. Eğitimde modelden öğrenme büyük yer tutmaktadır. ÇOCUKLAR BÜYÜKLERİNİN AYAK İZLERİNİ TAKİP EDERLER. Öğrenme ömür boyu süren bir süreçtir. Anne-baba olarak sizler hala öğreniyor olduğunuzu ve kendinizi geliştirmek için çaba gösterdiğinizi çocuklara gösteriyor musunuz Çocuklarınız sizleri kitap okurken ya da ders çalışırken gözlemliyor mu Anne ve babası planlı olan ve düzenli kitap okuyan çocukların istekli ve planlı ders çalışma oranı daha fazla olacaktır.
6. Öğrenciye çalışma ortamı hazırlamak. Çocuğunuzun ders çalışacağı ortam her türlü dikkat dağıtıcı unsurdan (Gürültü, TV sesi, görsel materyaller…) arındırılmış olmalı.
7. Çocuğunuz evde ders tekrarlarını yapmasını sağlayınız. Konular biriktikçe derse karşı isteksizlik artar. Okuldan eve geldiğinde, okulda öğrenilenleri pekiştirmek için; Derslerde işlenilen ve matematik defterine yazılan alıştırma, problem, tanım ne varsa hepsini her gün mutlaka başka bir deftere (çalışma defteri) yeniden yazarak tekrar etmesini sağlayınız. TEKRAR ETMEZSENİZ UNUTURSUNUZ SÖZÜ EKSİKTİR. DOĞRUSU; TEKRAR ETMEZSENİZ TAM ÖĞRENEMEZSİNİZ. ÖĞRENCİ EVDE; OKULDA ÖĞRENDİĞİ BİLGİYLE BAŞBAŞA KALMADIĞI SÜRECE TAM ÖĞRENME GERÇEKLEŞMEZ.
8. Çocuğa sorumluluk kazandırıp, kendi işini kendisinin yapmasını öğretmeliyiz. Bazı anneler çocuklarına sorumluluk vermekten kaçınır. Giysilerini onlar giydirir, derslerini neredeyse onlar yapar, oysaki bütün bunlar çocuğa iyilik yapmaktansa onun sorumluluk almayı öğrenmesini engeller. Sorumluluklar çocuklara hayatları ile ilgili becerileri kazanmaları için fırsat verir. ÇOCUĞUN ALMASI GEREKEN SORUMLULUK ALIŞKANLIK VE BECERİSİNİ ANNELER, ÇOCUĞUNUN YERİNE SORUMLULUK ALARAK KAZANDIRAMAZLAR.
9. Ödev sürekliliği, çocukta çalışma alışkanlığına dönüşüyor. Ödevlerini (aşırıya kaçmadan ödev) düzenli yapan öğrenci sorumluluk duygusu, çalışma alışkanlığı kazanmaktadır.
10. Motive ediniz, isteyerek ders çalışması için, Çocukların olumsuz değil, olumlu yönlerine odaklanalım. Gün boyu çocuklarımızın olumlu davranışlarını yakalamaya çalışalım ve bunların bir listesini yapalım. Olumlu yönlerini ( ders çalışmak gibi) gördüğümüzü ve hoşumuza gittiğini her fırsatta belirtelim. Böylelikle çocuğunuzun takdir gören davranışı gösterme oranı artacaktır. Çok küçük olduğunu düşündüğünüz böyle bir kaç rehberliğiniz, yol göstermeniz çocuğun sorumluluk alıp bir şeyler yapma isteğini arttıracaktır.
11. Çocuğunuzun hedef belirlemesini sağlayın. Hedefler bütün duygularımızı coşturur, heyecanımızı yükseltir ve enerjimizi artırır.
12. Yapabileceği işlerde lütfen yardımcı olmayın. Bir çocuğa yapılabilecek en değerli yardım, başarabileceği konularda ona yardım etmemektir.
13. Çocuğunuza soru sormasını öğretin ve doğru soru sorma becerisini kazandırın. Öğrenme- bilim sorguyla başlar. Doğru soru sormak bilgimizi ve yaşam kalitemizi artırır. Çocuğunuz okuldan gelince ona ''Bugün öğretmenine soru sordun mu, öğretmenine ne sordun '' sorularını yöneltiniz.
14. 'Bunu yaptıktan sonra' kuralını uygulayın. Hayat kurallarından bir tanesi de işimizi yaptıktan sonra bunun ödülünü almaktır. Her gün atış egzersizi yaparsanız daha fazla basket atmaya başlarsınız. O yüzden 'ders çalıştıktan sonra istediğin aktiviteyi yapabilirsin' kuralını devreye koyunuz.
15. Çocuklarınızın çalışma saatlerini aynı saate denk getiriniz.
16. Yatmadan önce televizyon seyretmesine izin vermeyiniz.
17. Çocuğunuzun öğrenmekte zorlandığı konuları uyumadan önce tekrarını, sabah kalkınca on dakika uyumadan önce çalıştığı konuları yeniden tekrar etmesini sağlayınız.
18. Başarısızlık nedenlerini iyi tespit etmeye çalışınız.
19. 'Ödevini yaptın mı ' gibi sorular yerine 'Neler anladın 'diye sorunuz.
20. Bilgisayar kullanma zamanlarını iyi ayarlayınız.
21. Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın. Ders çalışmada hırslı olmak değil, azimli olmak gerekiyor. Hırslı çocuklar, yapacakları işe değil, arkadaşlarına odaklanır. Doğrusu derslere odaklanmasıdır.
22. Dersin ve okulun hayatına katacakları hakkında bilgilendiriniz.
23. Evinizde muhakkak kütüphane olsun. Kitap okuma işlevini ailece yapınız.
24. Başarılı insanların ve çocuklarınızın sevdiği, rol-model olarak aldığı sanatçı, sporcu, bilgin, başarılı, örnek insanların çocukluk hayatını çocuklarınıza öğretiniz.
25. Ders çalışma programı oluşturmada, okulun rehberlik servisinden yararlanınız.
26. Öğretmen-veli işbirliği gittikçe önem kazanmaktadır, bilgilendirme görüşmelerini artırınız. Öğretmen, veli görüşmelerinde mutlaka öğrenci de olmalıdır.
27. Çocuğunuzu cumartesi günleri yüzme veya basketbol kursuna gönderiniz. Spor vücudu yorar, beynini dinlendirir.
28. Bağlama kursuna gönderiniz, müzik beyni ve ruhu dinlendirir.
29. Sanat çalışmalarına (resim, ebru, ney) gönderin ruh, nezaket, estetik eğitimini tamamlayınız.
30. BİTKİ İÇİN SU NE İSE ÇOCUK İÇİN DE SEVGİ ODUR. EKSİK OLURSA KURUTUR, FAZLA OLURSA ÇÜRÜTÜR. Lütfen sevgide ölçülü olunuz. SEVGİ VE ÇALIŞMA (BİLGİ) BİRLİKTE OLURSA BİR ŞAHESER BEKLEYEBİLİRSİNİZ.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi