Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

ÖĞRENCİLERDEKİ ÖFKE NEDENLERİ, ÖFKE KONTROLÜ

Öğrencilerimizde oldukça yüksek bir öfke ile karşı karşıyayız. Çocuklar en küçük şeylere bile çok sert tepki veriyorlar. Bir türlü normal davranış sergileyemiyorlar. Okulda yüzlerce öğrencinin içinde bahçede, koridorlarda, sınıflarda kalabalık ve aceleden veya başka bir basit nedenden dolayı bir arkadaşının kendisine çarpmasına bile şiddetli bir öfkeyle karşılık vermeye kalkışıyorlar. Arkadaşlarına karşı çok acımasız ve gaddar olabiliyorlar.

Bizim her öğrencimiz birer altındır, bizim için çok kıymetlidir. Birer birer her öğrencimiz çok normal davranışlar sergilemektedirler. Ama 40 öğrenci sınıfta bir araya gelince normal davranış sergileyen öğrenciler gidiyor yerini öfkeli, geçimsiz, tahammülsüz insanlar alıyor. Adeta 40 altın bir araya gelince birbirlerini çiziyor, zarar veriyorlar. Evde özel ihtimama alışmış, her dediği yapılan çocuklar sınıfta aynı ihtimamı göremeyince hayal kırıklığına uğruyor, hırçınlaşıyor. Öğretmenin 40 öğrenciye ayrı ayrı öğrencinin evde gördüğü özel ihtimamı gösterecek ne zamanı var, ne de imkanı.

Oyun ve spor çocuk için beslenme kadar önemlidir. Evde, okulda, mahallede oynayacak, spor yapacak alan bulamayan çocuklar daha öfkeli ve şiddet eğilimli oluyorlar.

Aileler çocuğa sevgi göstermede ölçülü olmalıdır. BİTKİ İÇİN SU NE İSE ÇOCUK İÇİN DE SEVGİ ODUR. EKSİK OLURSA KURUTUR, FAZLA OLURSA ÇÜRÜTÜR. VELİLERDEN İSTEĞİMİZ; ANNE-BABALAR ÇOCUKLARINA İYİ BİR MATEMATİKÇİ, İYİ BİR FİZİKÇİ… OLMAYABİLİRLER AMA ÇOK İYİ BİR REHBER VE ROL MODEL OLABİLİRLER. ANNE-BABA NE KADAR ETKİLİ ANNE-BABA OLURLARSA; ÇOCUKLARI DA OKADAR ETKİLİ ÖĞRENCİ OLACAKTIR. UNUTULMAMALIDIR Kİ ÇOCUKLAR BÜYÜKLERİNİN AYAK İZLERİNİ TAKİP EDERLER.

ÖĞRENCİLERDEKİ ÖFKE NEDENLERİ:

Çok aşırı ihtimamla, koruyucu aile ortamında büyüyen, her istediği alınıp, yapılan çocuklar. Evde, mahallede, okulda oyun oynayacak alan bulamadıkları için oyun oynayıp rahatlayamayan, fazla enerjilerini atamayan çocuklar. Beslenme alışkanlıkları değişen, kahvaltı yapmayan sürekli fazla enerji veren, sağlığa zararlı aşırı yağlı, kızartma, hazır yiyeceklerle beslenerek, daha sinirli, aşırı tepkili olan çocuklar. Evde bireyselliğe alışmış, paylaşmayı bilmeyen okulda gurupla çalışmayı, yardımlaşmayı beceremiyen, uyumsuz davranışlar gösteren çocuklar. Bilgisayar- televizyonla büyüyen, aşırı şiddet içeren film ve oyunları izleyen, televizyon- bilgisayar başında çok kalan çocuklar. Bazı anne-babaların şiddet içeren davranış göstermeleriyle, başkasına aynı davranışı gösterme eğiliminde olan çocuklar. Parçalanmış ailelerin öfkeli ve şiddete meyilli hale gelen çocukları. Sanat eğitiminden uzak kalmanın sonucu ruhlar resim, müzikle eğitilmemesiyle, ruhu kibarlık ve estetikten uzaklaşan çocuklar. ''Ben'' merkezli hale getirilip diğergamlıktan uzaklaşan çocuklar. Ailede aşırı tepki gören, anne-babası sık sık kavga eden çocuklar. Ailede farklı muameleye tabi tutulan, dışlanan ve ceza ile büyüyen çocuklar. Maddi yetersizlikler yaşayan ailelerin çocukları. Annesi çalışan, küçükken zaman zaman evde yalnız kalan çocuklar. Düzenli ve yeterli uyku uyumayan çocuklar. Uyumadan önce televizyon, bilgisayar izleyen çocuklar. DEHAB (Dikkat Eksikliği Hiper Aktive Bozukluğu) olan çocuklar. Babasının ilgilenip zaman ayırmadığı çocuklar. Küfür ve hakarete, saldırıya maruz kalan çocuklar. Arkadaşı, oyun oynayacağı kimsesi olmayan çocuklar. Ailesi doğru rol-model olmayan çocuklar. Yaşanılan binaların oyun ihtiyaçlarını sağlayamamasıyla bahçesiz binalarda yaşayan çocuklar.

ÖFKE NASIL KONTROL EDİLEBİLİR ÖFKENİZİ KONTROL ETMEYİ ÖĞRENİN:

Sevgili Öğrenciler,

Sizi öfkelendirecek bir olay yaşadığınızda; Size bir arkadaşınız yanlış yaptığında;

1. Hemen cevap vermeyin, anında müdahale etmeyin,

2. Dur- geri çekil-sakinleş, derin derin nefes al,

3. Gerçekçi düşün; ''Ben neredeyim, ne yapıyorum '' sorularını kendine sor,

4. Duygularını kontrol et: Sonradan pişman olacağın bir iş yapma, Kendini sükunete davet et; ''Hasbünallahi ve niğmel vekil…'' (Allah'ım vekilim sensin, sana sığındım) duasını oku,

5. Davran:

-Derin derin nefes al, yavaş yavaş ver,

-İçinden ona kadar say (bir iki sakin ol, üç dört sakin ol…)

-Mümkünse bulunduğun yerden çık,

-Elini yüzünü yıka,

6. ''Gerçek kahraman öfkesine hakim olandır, Kim affederse Allah ta onu affeder, Kim öfkesine hakim olursa Allah onu ödüllendirir. Kendin için istediğini başkaları için de iste, kendin için istemediğini başkaları için de isteme'' hadislerini oku,

7. Öfke gelir göz kararır, öfke gider yüz kızarır, deyişini hatırla,

8. SİZE YANLIŞ YAPANA, BAĞIRMADAN ''ÖZÜR DİLEMEN GEREKMİYOR MU '' SORUSUYLA CEVAP VERİN.

ÖFKESİZ İNSAN OLABİLMEK (YETİŞTİRMEK) İÇİN:

1. Bağlama kurslarına katılarak bağlama çalmayı öğrenin, müzikle ruhunuzu sakinleştirin,

2. Haftada en az bir gün yüzmeye gidin, sporla vücudunuz yorulur beyniniz dinlenir,

3. Küçük seyahatlarla ortam değişikliği sağlayın. Akrabalarınızın yanına il dışına 3-5 gün geziye gidin,

4. Sevilen, sayılan, iyi öğütlü, saygın insanlarla bir arada olun,

5. Veliler, çocukların her istediğini alarak çocuklarınızı hayalsiz bırakmayın,

6. Gönüllü yardım kuruluşlarının çalışmalarına katılın, KARŞILIKSIZ İYİLİK YAPIN,

7. Televizyon, bilgisayar başında ihtiyaçtan fazla kalmayın,

8. Kızartma ve yağlı, hazır yiyeceklerden uzaklaşarak Türk yemekleri tüketin,

9. Uyumadan önce kitap okuyun, erken yatıp erken kalkın,

10. Kur'an ve meal okuyun ''Kalpler ancak Allah'ı anarak mutmain olur'' ayetinin sırrına erin,

11. Peygamberimizin hayatını iyi öğrenip, Peygamberimizi örnek (rol-model) alın.

Selam olsun; ''Sözleriyle insanları kıranları ibadetleri temizleyemez, İnsanlar; güler yüzü, tatlı dili, güzel ahlakıyla gündüzleri oruç tutan, geceleri ibadet edenler derecesine ulaşır'' hadislerine uyanlara.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi