Dostluk Üzerine

Alper Duran

5 yıl önce

Bizim dostlarımız vardır ve onlar güvenilir insanlardır. Emaneti bilirler ve ona sahip çıkarlar. Sadece maddi bir değer değildir emanet dediğimiz. Aynı zamanda hak edene hak ettiği sözü söylemek, hak edene hak ettiği değeri vermek ve hak edene haddini bildirmektir emanet. Allah´ı tanırlar bilirler ve hakkıyla ibadet ederler. Ondan dolayı Allah için güvenilir bir karaktere sahiptirler. Ne olursa olsun seni kendinden daha çok düşünürler. Arkanı yaslayacağın koskoca kaya gibidirler.

Bizim dostlarımız vardır özü sözü birdir ve doğrudur. Emanete hıyanet etmedikleri gibi ne pahasına olursa olsun verdikleri sözlerinden asla vazgeçmezler.  Yarı yolda bırakmak kitaplarında yoktur. Onlarla her türlü yola çıkılır ve kavgaya girilir. Öyleymiş gibi gözükmezler zaten hakikatte de öyledirler. Sende mi Birütüs diyeceğin bir vakıa asla yaşamazsın. Ne seni o duruma düşürürler ne de kendileri o duruma düşerler.

Bizim dostlarımız vardır ve daima bizim yanımızdadırlar. Onlar var oldukça kendimizi asla yalnız hissetmeyiz. Şartlara bakmadan daima bizim en önemli destekçimizdirler. Laf olsun diye değil, harbi bir dostluktur bizimkisi. Şartların çetinliğinin bir kıymeti yoktur bizim dostluğumuzun sadakati için. Dünyalık bir menfaate değişilmeyecek kadar kayımdır ve dahi muhkemdir. Tıpkı Malazgirt´te, Kosova´da ve Çanakkale´de omuz omuza çarpışan cengâverler gibi.

Bizim dostlarımız vardır neşe ve huzur kaynağımızdır. En acılı günlerimizin sabit tesellicisidir. Sarılırsın ve yüzüne bakarsın, işte o zaman kalbine bir ılık rüzgâr gibi huzur dolar. Yüzünü asla asmaz üzülmeyesin diye. Topuğunu yılan ısırsa da sana fark ettirmez acısını. Zira arkadaşlığımızın ve dostluğumuzun kaynağı en sadık olan arkadaştan ilham alınmıştır. Her biri Sıddık´tır bizim için. En zorlu yollara en imkânsız bir zamanda düşmeyi göze alır. Menzile ulaşmak ve ulaştırmak için her daim yola revan olmaya hazırdır.

Bizim dostlarımız vardır hakikati konuşan ama asla incitmeyen. Kendimizi onların yanında daima rahat hissederiz. Bir kuş tüyü yatağında yatıyormuşçasına hissedilen bir rahatlık gibi. Asla doğrulardan kaçmazlar ve beyaz yalanlara başvurmazlar. Lakin doğruları münasip bir lisanla ifade etmeyi de ihmal etmezler.

Bizim dostlarımız vardır ihtiyacımız olduğunda anında yanımızda olan. Bir ışık hızı gibi acı ve tatlı günlerimizde bir ve beraber oluruz. Fedakârlıktan asla kaçınmayan dostlarımız elinden gelenin hep daha fazlasını yaparlar. Mesela senin haberin olmasa bile hep senin iyiliğine çalışırlar. O zor gününü atlatman için senden daha çok gayret ederler.

Bizim dostlarımız vardır asla arkamızdan konuşmazlar. Bizde onların arkasında konuşmayız. Şayet halledilmesi icap eden bir mesele varsa yüz yüze ve gönül gönüle konuşarak halledilir. Üzüleceğimiz kem sözler dostlarımızın dilinden asla sadır olmaz. Dostumuz acı söyler lakin yüreğimizi acıtmaz. Bizde dostumuzu dinleriz. Zira iyiliğimiz için sarf eder her bir kelamını.

Bizim dostlarımız vardır muvaffakiyetimize sevinen ve başarısızlığımıza üzülen. Her attığımız adımımız dostlarımız için gurur kaynağıdır. Zira biz kıskanmazlar. Yuvarlak cümleler kullanmazlar bizim için. Her şey şu kâinat kadar açık ve sarihtir bizim dostlarımızın dünyasında. Her daim bizim everst olmamızı isterler ve bunun için ne lazımsa onu da yapmaktan asla geri durmazlar.

Bizim dostlarımız vardır dost gibi. Ahlaklı edepli çalışkan ve hakkaniyetlidirler. Gıyabımızda hak yardımcın hakikat rehberin olsun diye dua ederler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI