Futbolun Altyapısı

İsmail Ayhan

6 yıl önce

Bulunduğumuz yüzyılda, sağlıklı yaşamın bir gereği olma rolünden sıyrılan spor; profesyonelleşmenin kattığı baş döndürücü hızla birlikte büyük bir endüstri haline gelmiştir. Özellikle futbol bu endüstrinin içinde oldukça büyük bir yer tutmaktadır. Futbol takımları yüzlerce milyon dolarlık dev şirketler haline gelmişlerdir. Takımlar diğer takımlarla rekabet edebilmek ve başarıyı yakalamak adına milyonlarca lira harcayarak kadrolarına nitelikli futbolcular katmaktadırlar. Fakat bu transferler yapılırken kulüplerin bütçelerini sarsacak miktarlarda paralar düşünülmeden harcanmaktadır. Bunun sonucunda da kulüpler büyük maddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalıp, ekonomik darboğazlarda boğulup gitmektedirler. Öyle ki; daha birkaç yıl önce Süper Lig´de mücadele eden birçok takım, yanlış transferlerin içinde büyük yer kapladığı ekonomik çıkmazlar nedeni ile bugün amatör kümelere kadar düşmüşlerdir. Pahalı transferlerin neden olduğu ekonomik krizlerin çözümünde akılcı transfer politikalarının yanı sıra iyi organize olmuş, verimli bir şekilde işleyen altyapı sistemleri de oldukça etkili olabilmektedir.

Bir kulüpte alt yapıdan yetişmiş futbolcular daha sonraları kendi A takımı kadrolarında oynadıkları zaman, süre açısından belki değil ama maddi açıdan çok ucuz olmaktadırlar. Çünkü günümüz şartlarında profesyonel transfer ücretleri astronomik rakamlardadır. Güçlü altyapının kulüplere ciddi sayılabilecek ilave maliyetler getirmezken orta ve uzun vadede önemli kazançlar getirmektedir. Bu bağlamda, altyapı takımları oluşturmak ilk etapta kulüplere bir takım maliyetler getirse de yetişen tek bir oyuncunun bile A takım kadrosunda yer alması, bu maliyetlerin daha üzerinde maddi faydalar sağlamaktadır.

Altyapı takımlarının önemi, İngiltere, İspanya, İtalya, vb. futbolda önde gelen ülkelerde yeterince kavranmış ve ciddiyetle üstünde durulur olduğu anlaşıldığı halde ülkemizde futbol kamuoyunda altyapıya verilen önem ve altyapıdan futbolcu yetiştirme verimliliği sürekli taştırılır durumdadır. Gerek televizyonlarda gerçekleştirilen spor programlarında ya da gazetelerin spor sayfalarında yayınlanan makalelerde gerekse futbolla ilgili bilimsel/mesleki tartışma ortamlarında genel kanı ülkemizde altyapıların yeterince önemsenmediği ve verimli çalışmadığı yönündedir.

Nitekim futbolda kendini kabul ettirmiş birçok ülke -Hollanda, Polonya, Arjantin, Brezilya, Meksika- futbolda eğitim ve yönlendirme çalışmalarını kulüpler düzeyinde organize etmişlerdir. Ancak bu ülkelerin nüfusu ile sahip oldukları kulüp ve alt yapılarındaki takım sayıları ülkemiz ile karşılaştırıldığında aramızdaki fark bir dağ gibi karşımıza çıkmaktadır.

Sivasspor son yıllarda bu altyapı çalışmalarına ivme kazandırmış şanslı takımlardan biridir. Özellikle bu yıl yenilenen antrenör ekibiyle, zaman içerisinde A takıma önemli isimler kazandırılmasını umut ediyorum. Astronomik transfer maliyetleri göz önüne alındığında, bu çalışma belki kısa vadede olmasa bile, uzun vadede her yönden kazanım sağlayacaktır.  Özellikle tesisleşmeye ağırlık verildiği sürece başarı kaçınılmaz olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI