Türk Futbolunun İyileşmeyen Yarası Altyapı !..

İsmail Ayhan

7 yıl önce

 

Futbolda başarılı olabilmek için dünya piyasasında milyar dolarlar dönmektedir.İyice endüstri tarafı belirginleşen futbol artık sadece futbol değil bir yaşam biçimi,bir para kaynağı,bir ticaret olmaktadır.Ama ne değişirse değişsin futbolda tek bir şey değişmez.O da kazanmak olgusudur.Her takım kazanmak,her takım kupalara sahip olmak ister.Bunun için servet öderler,hayatlarını buna adarlar.Peki ne kadar başarılı olabilirler?Servet ile kazanılan başarılar kısa vadelidir, devamlılık göstermez.

             Şu dönemlerde alt yapı dediğimizde Barcelona bunun en iyi örneklerinden biridir. Eskiden Bayern Munich kendi liginde oynayan iyi oyuncuları takımlarından alıp rakiplerini güç kaybına zorlayarak başarıya ulaşırdı.Bunu kıran kim oldu?B.Dortmund..2006 yılında başlayan çalışmalarının meyvesini 2011´de aldılar.Bu diğer takımları da tetikledi.Tarihlerine baktığınız zaman en çok şampiyon çıkaran liglerin başında Almanya Birinci Ligi gelir.Zamanında Ajax efsanesi vardır. Şimdi değişen tek bir şey var.O da kazanılan oyuncular yüksek maliyetlerle satılmaktadır.Şunu biliyor muydunuz?Ajax´ın tüm kademelerinde 4-3-3 oynanır.Hangi hoca gelirse gelsin sistemi bozamaz.Oyuncular çocukluk döneminden itibaren aynı şekilde aynı kişilerle oynar ve başarı gelir.Günümüzde bunu en iyi yapan takım Barcelona. Cruyf´un alt yapıyı ele alması ile bambaşka bir takıma bürünen Barcelona´nın çoğu oyuncusu 10 yaşından beri aynı kişilerle aynı sitemle oynamaktadır.Bunun meyvesini de fazlasıyla almaktalar.Bir önceki teknik direktör olan Guardiola Puyol ile takım arkadaşıydı.Bu hiç sorun olmadı mı?Olmadı, çünkü alt yapıda sadece futbol öğretilmez.Hayata bakış açısı,eğitim,saygı gibi manevi unsurlar da öğretilir.  

 

 

 

Ülkemizde başarılı olan kulüplere baktığınızda en başta Türk oyuncuların çok kaliteli olduğunu görürüz.O yüzden alt yapıya önem vermeleri kısa vade de olmasa da uzun vade de çok büyük başarılara neden olur.

Bu sene süper lig kulüplerine ve PTT 1. lig ekiplerine Akademi ligi zorunluluğu getirildi.Geçmiş yıllarda da aslında bu lig vardı.Ceza-i yaptırımlar ekonomik açıdan yüksek olmadığı için birçok kulüp bu lige çokta rağbet göstermedi.Ama bu yıl 500.000 TL ceza bütün kulüpleri harekete geçirdi. Samet Aybaba´nın Sivasspor´a ilk transferi beni heyecanlandırmıştı.Sivas´ta pırıl pırıl genç yetenekler var. Samet Aybaba gittiği her kulüpte bu tip oyuncuları Türk futboluna katmakla ünlü bir teknik adamdır. Bu yıl ki Akademi ligi belki de Sivas´ın genç yetenekleri için iyi bir fırsat olacaktır. Son dönemlerde Altınordu Kulübü altyapı olayının parlayan yıldızı konumundadır. Unutulmamalıdır ki kısa vadeli başarılar hiçbir zaman hedefe ulaşmaz. Eğer bir takım uzun vadede başarı istiyorsa öz kaynaklarına mutlaka eğilmeli,gereken çalışmaları yapabilmelidir.O zaman ancak gerçek başarı yakalanabilir. Elbette ki günümüz futbolunda rekabet, kazanma içgüdüsü ve aynı zamanda taraftar tepkisi uzun vadede yapılabilecek projelere bir engel görünse de başlamak bitirmenin yarısıdır. Sistematik olarak yapılacak altyapı çalışmaları görülecek ki bu şehrin geleceğinin teminatı olacaktır. Sivas için hiç bir şey geç değildir. Samet Aybaba bu fırsatı iyi değerlendirecektir diye düşünenlerdenim. Kalbi bu formayı giymek için atan sayısı bir hayli fazla genç yetenekler sırasını beklemektedir.

İsmailayhan5806@gmail.com

           

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI