USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MEDYANIN AFET DİLİ

11-03-2024

Üyesi bulunduğum Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) tarafından Ünye’de gerçekleştirilen çalıştayda, deprem ve afetlerle ilgili medyanın rolü ve kullandığı dil masaya yatırıldı. İçişleri Bakanlığı'nın finanse ettiği projeye akademisyenler, kentsel dönüşüm uzmanları ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen medya mensuplarını katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, depremler ve afetler sırasında medyanın kullandığı dili eleştirdi. Toplumu gereksiz paniklere sürükleyebilecek bilgi paylaşımlarının kaostan başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Gürel, bu projenin kullanılan dilin düzeltilmesine yönelik olduğunu belirtti.

Daha sonra konuşmacılar söz aldı. İlk olarak Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki Orkent A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen, afetler sırasında iletişim ve medyanın rolünü ele aldı. Şen, medyanın afetlerde toplumu bilgilendirme gücünün altını çizerken, doğru ve etkili iletişim dili kullanımının önemini vurguladı.

Çalıştayın diğer konuşmacısı Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim ise, deprem gerçeği ve olası etkileri hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Selim'in aktardığı verilere göre, Türkiye'nin büyük bölümü birinci derecede deprem bölgesinde bulunuyor ve doğru planlamaların yapılması büyük önem taşıyor. Sonrasında söz alan Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baz, medyanın afetlerdeki rolüne dikkat çekerek, kamuoyunu doğru bilgilendirmenin önemine vurgu yaptı.

Gazeteci Celal Toprak ise, medyaya fazla yüklenildiğini belirterek, sorunların çözümü için ortak akıl üretmenin gerekliliğine işaret etti. Toprak, doğru kentsel dönüşüm uygulamalarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, medyanın toplumu doğru bilgilendirme sorumluluğunu hatırlattı.

Bu tip projelerin çeşitlilik arz etmesi ve devlet tarafından desteklenmesi elzemdir. Yapılacak çalışmalar ülkemizin değişik yörelerinde yapılması hem yerel tanışmaların ve tanıtımların artmasına hem de insanımızın bilinçlenmesine katkı sağlayacaktır. Avrupa Birliği projeleri büyük bütçeli projeler, genelde ülke menfaatleri aleyhine olan projelere destek oluyorlar. Ulusal projeleri Türk Devleti olarak AB gibi destekleyip, AB’nin zehirli ağlarına insanımızı bırakmamalıyız.

Kıt imkânlarla yapılan mütevazı Ünye çalıştayı sonrasında yapılan sunum ve raporların kitaplaştırılacağını ifade eden başkan Gürel kapanış konuşmasında medyanın deprem ve afetlerle ilgili doğru bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerine önem vermesinin toplumun afetlere hazırlıklı olmasında kritik bir rol oynayacağını ifade etti. Bu vesileyle Ünye’yi gezme, tanıma imkânımızda oldu. Karadeniz’in incisi olan Ünye bir ilçeden ziyade tam bir şehir gibi sizi karşılamada, zengin tarihi geçmişi ve kültürüyle gelen ziyaretçisini adeta büyülemektedir. İl olma yolunda yoğun çabası olan bu şirin yöremiz umarım arzusuna kavuşur. Hafta sonu ülkemizin bu şirin köşesinde yüze yakın medya mensubunu ağırlayan ve önemli bir konuda çalıştay düzenleyen TİMEF’e ve değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Ramazan ayı geldi. Pazartesi ilk oruç tutma günümüz. Ramazan ayı, Müslümanlar için ruhsal bir yenilenme ve manevi bir arınma sürecidir. Oruç tutmak, dua etmek, kutsal kitabımız Kur'an’ı okumak ve hayır işleri yapmak gibi ibadetlerle dolu olan bu ay, toplum içinde dayanışma ve yardımlaşma duygularının da güçlendiği bir zaman dilimidir. Dünyada özellikle müslüman coğrafyalarında savaş ve kargaşa hiç bitmiyor. Ramazanın bu acıların azalmasına vesile olmasını ve sonunda müslümanlar olarak ağız tadıyla bir bayram geçirmemizi candan temenni ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?