Genç­ken et­ra­fım­da çok du­yar­dım. Ne ola­cak bu genç­le­rin hali diye. Şimdi bir ye­tiş­ki­nim. İki erkek ev­la­dım var. Yine çev­rem­de sık sık du­yu­yo­rum. Ne ola­cak bu genç­le­rin hali diye. Yaş­lı­lık dö­ne­min­de de kuv­vet­le muh­te­mel aynı ko­nuş­ma­la­rı du­ya­ca­ğım. Ne ola­cak bu genç­le­rin hali diye. Bu soru sü­rek­li bir şe­kil­de dönüp du­ru­yor et­ra­fı­mız­da. Her­kes kendi ka­fa­sı­na göre bir­ta­kım ar­gü­man­lar üre­te­rek üst per­de­den ko­nuş­ma­ya, ken­din­ce bir takım bey­lik cüm­le­ler­le ce­vap­lar ara­ma­ya ça­lı­şı­yor. Bende zaman zaman bu ko­nu­nun geç­ti­ği dost ve ar­ka­daş soh­bet­le­rin­de, dü­şün­ce­le­ri­mi be­lir­te­rek genç­ler hak­kın­da ne­ga­tif bakış açı­sı­na sahip ki­şi­le­re karşı “İyi ki genç­ler var. Ben on­la­rı çok se­vi­yo­rum. On­la­ra gü­ve­ni­yo­rum. Ne var genç­le­rin ha­lin­de. Bir sorun var ise bunun se­be­bi genç­ler değil biz­le­riz. Onlar bizim ese­ri­miz. Ay­rı­ca bu genç­lik bir yere de git­mi­yor. Güm­bür güm­bür bir genç­lik ge­li­yor. Araş­tı­rı­yor. So­ru­yor. Sor­gu­lu­yor. Hesap so­ru­yor” di­ye­rek genç­ler­den yana tav­rı­mı net bir şe­kil­de or­ta­ya ko­yu­yo­rum. Ama bir ta­raf­tan da genç­le­ri an­la­mak için on­la­rın ilgi alan­la­rı­na yö­ne­lik araş­tır­ma­lar ya­pı­yo­rum.
Yine bu ko­nu­la­rın ko­nu­şul­du­ğu bir ortam son­ra­sın­da, sos­yal medya da bu ko­nu­lar hak­kın­da neler ko­nu­şu­lu­yor diye merak edip sanal bir ge­zin­ti ya­pa­yım dedim. Ye­tiş­kin­le­rin çok kul­lan­dı­ğı bir sos­yal medya mec­ra­sın­da tam da bu konu kar­şı­ma çık­maz mı? Sanki beni din­le­miş­ler, ko­nuş­ma­la­rı­mı­zı takip et­miş­ler gibi. “Ne ola­cak bu genç­le­rin hali” diye bir video ile kar­şı­laş­tım. Ko­nuş­ma­yı yapan kişi, merak et­me­yin bu soru asır­lar ön­ce­sin­de de so­rul­ma­ya baş­lan­mış ve cevap ara­yış­la­rı gü­nü­mü­ze kadar devam et­mek­te­dir, demez mi. Beni aldı bir gülme. Daha sonra Sümer tab­let­le­rin­den de ak­ta­rım yapan ko­nuş­ma­cı, tab­let­ler­de geçen, “Bu genç­lik ne­re­ye gi­di­yor.” so­ru­su üze­rin­den bir de­ğer­len­dir­me yap­ma­sı il­gi­mi çekti. Kısa bir araş­tır­ma son­ra­sı yap­tı­ğım tab­let çe­vi­ri­si oku­ma­la­rım­da, ye­tiş­kin bi­rey­le­rin ta­ri­hin o dö­ne­min­de genç­ler hak­kın­da kur­du­ğu cüm­le­ler, anne ve ba­ba­la­rın ço­cuk­la­rı ile olan ile­ti­şim­le­ri­ni, gü­nü­müz ye­tiş­kin­le­ri­nin genç­ler­le, anne ve ba­ba­la­rın ise ço­cuk­la­rı ile kur­duk­la­rı ile­ti­şi­min temel ko­nu­la­rın çokta fark­lı ol­ma­dı­ğı­nı ve de­ğiş­me­di­ği­ni fark ettim.
Asır­lar geçse de eş­ya­lar, coğ­raf­ya­lar, me­kan­lar fark­lı­laş­sa da, in­sa­nın va­ro­lu­şu iti­ba­rıy­la aynı duy­gu­lar için­de ha­re­ket eden, yaşam süren, et­ki­le­yen ve et­ki­le­nen bir canlı ola­rak çok da fazla de­ğiş­me­di­ği­ni söy­le­ye­bi­li­riz. Belki bu yak­la­şı­mı­ma iti­raz eden­ler ola­cak­tır. Ama tab­let me­tin­le­ri­ni oku­duk­la­rın­da, in­san­lı­ğın ta­ri­hi ge­li­şi­mi­ni ve yol­cu­lu­ğu­nu, ön­yar­gı­sız ve ob­jek­tif bir şe­kil­de bi­lim­sel bir okuma ile araş­tır­dık­la­rın­da bana hak ve­re­cek­ler­dir.
Bana göre genç­ler, her çağda ve her böl­ge­de, kendi dün­ya­la­rın­da, kendi ak­ran­la­rı ile oluş­tur­duk­la­rı yaşam alan­la­rın­da çok güzel ve özel­dir­ler. On­la­ra su­nu­lan imkân ve or­ta­ma göre çok rahat şekil alır­lar. Hangi yön­le­ri­ni bes­ler­se­niz o yön­le­ri­ni ge­liş­ti­rir­ler. Zi­hin­le­ri, duy­gu­la­rı, dü­şün­ce­le­ri o kadar ber­rak­tır ki, ken­di­le­ri­ne ve­ri­len bil­gi­yi bir yu­dum­da içer­ler. İmkân ve­ril­di­ğin­de ve ken­di­le­ri­ne gü­ve­nil­di­ğin­de nice zor­luk­la­rı hiç bek­le­me­di­ği­niz şe­kil­de aşa­bil­me po­tan­si­ye­li­ne sa­hip­tir­ler. Ben bunu kendi ço­cuk­la­rım­da, on­la­rın ar­ka­daş­la­rın­da göz­lem­le­dim, si­ya­si ça­lış­ma­la­rım­da tec­rü­be edin­dim. Her ça­lış­mam da genç­ler yan­la­rım­da ol­du­lar. Gece gün­düz fe­da­kâr­ca ça­lış­tı­lar. Şimdi de bir­ço­ğu kendi ala­nın­da, en iyi­si­ni, en gü­ze­li­ni yap­mak ve iyi bir ge­lecek kur­mak için mü­ca­de­le edi­yor­lar. Her hak­sız­lı­ğa, her yan­lı­şa karşı, hiç­bir te­red­düt, korku ve en­di­şe­ye ka­pıl­ma­dan göğüs ge­ri­yor­lar.
Ben genç­le­ri çok se­vi­yor ve gü­ve­ni­yo­rum. Yeter ki biz on­la­ra değer ve­re­lim, önem­se­ye­lim, doğru reh­ber­lik ya­pa­lım. On­la­rın hızlı akan kalp atış­la­rı­nın, vatan için, mil­let için çırp­ma­sı­na fır­sat ve­re­lim. Ne ola­cak bu genç­le­rin hali, bu genç­lik ne­re­ye gi­di­yor söy­lem­le­ri ile on­la­rı öte­ki­leş­tir­me­ye­lim. Onlar bizim ay­na­mız. Biz ne isek onlar da o. Biz­den iyi bir miras devir alır­lar­sa, on­lar­da bu mi­ra­sın üze­ri­ne daha iyi­si­ni daha gü­ze­li­ni koy­mak için ça­lı­şa­cak­lar­dır. Di­na­mik ve üret­ken zi­hin­le­ri ile için­de ya­şa­dık­la­rı çağı an­la­ma ça­ba­sı için­de, oku­ma­ya, emek ver­me­ye, alın teri dök­me­ye gay­ret ede­cek­ler­dir.
Dün 19 Mayıs Genç­lik ve Spor Bay­ra­mı­nı tüm yurt­ta dev­le­tin tüm ku­rum­la­rı, ik­ti­dar ve mu­ha­le­fet, tüm si­ya­si par­ti­ler, bir­çok sivil top­lum ör­gü­tü çe­şit­li me­saj­lar­la ve et­kin­lik­ler­le kut­la­dı­lar. 2025 Tür­ki­ye’sinde bu me­ra­sim­le­ri ya­pan­la­rın, bu kut­la­yış­la­rı, sa­de­ce bir söy­lem, ışık­lı ve süslü mü­zi­kal gös­te­ri­le­rin, bir sahne şo­vu­nun öte­sin­de, çok daha fonk­si­yo­nel bir an­la­ma dö­nüş­tür­me­nin gay­re­ti için­de ol­ma­la­rı ge­re­ki­yor.
Ya­zı­mı genç­ler­den al­dı­ğım he­ye­can ve mo­ti­vas­yon için­de sa­mi­mi duy­gu­la­rım­la bi­tir­mek is­ti­yo­rum. İlmin, bi­li­min, sa­na­tın, kül­tü­rün, spo­run, tek­no­lo­ji­nin her ala­nın­da öne çıkan, ken­din­den söz et­ti­ren, genç­le­rin omuz­la­rın­da ge­le­ce­ğe yü­rü­yen çağ­daş ve mo­dern bir Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti öz­le­mi ha­yal­le­ri­mi süs­lü­yor. Şim­di­den bu ha­ya­li ger­çek­leş­ti­recek olan genç­le­re bu­ra­dan te­şek­kür etmek is­ti­yo­rum. Ben, her şeye rağ­men, her türlü ma­ni­pü­le ve de­zen­for­mas­yo­na rağ­men, genç­le­ri se­vi­yo­rum on­la­ra ina­nı­yo­rum. On­la­rı ku­şak­la­ra ayır­ma­dan, ay­rım­cı­lı­ğa yö­nelt­me­den, hiç­bir ide­olo­ji­nin is­tis­mar et­me­si­ne mü­sa­ade et­me­den, so­rum­lu­luk alan­la­rı­mı­za göre, bi­rey­sel ve ku­rum­sal an­lam­da, ku­şa­tı­cı bir an­la­yış­la genç­ler­le bir­lik­te yü­rü­yü­şü­mü­zü sür­dür­mek zo­run­da­yız. Kendi ira­de­miz­le öz­gür­ce mü­ca­de­le­ye devam ede­ce­ğiz. Daha çok ça­lış­ma­mı­za ve­si­le ol­ma­sı dü­şün­ce­si ile “Bay­ra­mı­nız Kutlu Olsun. İyi Ki Var­sı­nız Genç­ler. “di­yo­rum. He­pi­ni­zi yü­rek­ten se­lam­lı­yo­rum.