ERKEĞİN ADI YOK (4)

Hanımla İyi Geçinmek

Ahmet Tunalılar merhum, çevresinde ahlâk ve faziletiyle maruf,ömrünü ibadetle geçiren bir zat-ı muhterem.

Lüleburgazda yaşamış, ömrü boyunca emr-i bilmaruf nehy-i anil-münkerden ayrılmamış,ilim ve irfan sofralarının müdavimi bir derviş.

Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

Kendisine aile ve eş hakkında sorulan suallere öyle güzel cevaplar vermiş ki;onları sizinle paylaşmadan kendimi alamadım.

Zaten konumuz da bu değil mi?

Hanımla iyi geçinmenin yolu nedir?

Diye sıkça soruluyor,dikkatli dinle:

Hanımının güzel huylu olmasını isteyen, önce kendisi güzel huylu olmalıdır! Kur'an-ı kerimde, insana gelen musibetlerin, günahları sebebiyle geldiği bildirilmektedir. O halde, dinimizin emir ve yasaklarına riayet eden, hanımı ile iyi geçinir.

Aliyy-ül Havas hazretlerine hanımı küsmüştü. Hanımı, kocasına muhalefet etmek için ayrı testi, ayrı bardak kullanıyordu. Aliyy-ül Havas hazretleri, bir gün yanlışlıkla hanımının testisinden su içince, hanımı hemen testiyi kırmıştı. Hazret, "Testiyi niçin kırdın?" bile dememiş, hiçbir şey olmamış gibi davranmıştı.

Osman el-Hattab hazretlerinin komşusu, Nureddin Şuni efendi anlatır: Bir gece dışarı çıktım eski bir hasıra sarılı birinin dışarıda yattığını görüp (Sen kimsin, burada niçin yatıyorsun?) dedim. (Komşu ben Osman el-Hattabım. Oğlumun annesi, beni evden kovduğu için sokağa çıktım, onun kızgınlığı gidinceye kadar burada yatmaya karar verdim) dedi.

İbni Ebil Havari es-Suri hazretlerinin hanımı huysuzdu. Kocasına ağzına geleni söyler, onu rahat bırakmazdı. O mübarek zat da hep sabrederdi. Yine bir gün hanımının yaptığı huzursuzluktan kurtulmak için uçarak kaçmıştı. Hanımı arkasından bakıp, (Hele şuna bak, uçup kaçmakla elimden kurtulacağını sanıyor) diye söylenmişti.

Bu zatlar veli, yani Allah dostu.

Bizim gibilerin uçması mümkün olmayacağına göre, kaçmak suretiyle kavgadan, münakaşadan uzak durmaya çalışmalıyız. Haklı olduğumuzu ispata kalkışmamalıyız!

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Bir mümin, hanımına kızmasın! Kötü huyu varsa, iyi huyu da olur.) [Müslim]

(Kadın, zayıf yaratılışlıdır. Zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusurlarını görmemeye çalışın!) [İbni Lal]

(Müslümanların iman yönünden en üstünü, ahlakı en güzel olanı, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranandır.) [Tirmizi]

(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en faydalı olandır. Sizin aranızda hanımına karşı en iyi, en hayırlı, en faydalı olan benim.) [Nesai]

(Kocası razı oluncaya kadar, kadının namazları ve hiçbir iyiliği kabul olmaz.) [Taberani]

(Namazları kabul olmaz) demek, namaz borcundan kurtulur, fakat namaz kılmakla meydana gelecek büyük sevaba kavuşamaz demektir. Namazı boşa gider demek değildir. Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, günahının cezasını çektikten sonra, Cennete girer. Cennete sadece kâfirler giremez. Müslümanın günahı çok olsa da, sonunda mutlaka Cennete girer. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:

(İyi kadınlar, Allah’a itaat eder ve kocalarının haklarını gözetir. Kocaları yokken, onların namuslarını ve mallarını, Allah’ın yardımı ile korurlar.) [Nisa 34]

Eve gelince hanımına selam verip hatırını sormalı, üzüntü ve sevincine ortak olmalıdır. Çünkü o başkalarından ümitsiz ve yalnız kendisine alışmış bulunan dostu, dert ortağı, kendini neşelendiricisi, çocuklarının yetiştiricisi ve çeşitli ihtiyaçlarının gidericisidir.

Ahmet Tunalılar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kasım DEMİR Arşivi

ERKEĞİN ADI YOK (3)

09 Ocak 2026 Cuma 13:48

ERKEĞİN ADI YOK(2)

31 Aralık 2025 Çarşamba 15:28

ERKEĞİN ADI YOK (1)

23 Aralık 2025 Salı 13:44

ZENGİN ADAMIN FAKİR KOMŞUSU

11 Aralık 2025 Perşembe 14:24

HUYSUZ KADIN

25 Kasım 2025 Salı 10:06

HAMAS - İslami direniş hareketi

11 Kasım 2025 Salı 10:31

ŞEYH SADİ ŞİRAZİ…

22 Ekim 2025 Çarşamba 11:52

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ…

05 Ekim 2025 Pazar 11:55

YAVUZ BÜLENT BAKİLER'İN ARDINDAN

01 Ekim 2025 Çarşamba 12:43