DİRİLİŞ YAZILARI-I

7 yıl önce

Eğitimde Postmodern Karmaşa ve Ulusal Perspektifimiz

Eğitimde milli anlayışımızı bir kenara bırakıp, Selçuklu ve Osmanlıdaki tüm dünyaya örnek olmuş klasik milli eğitimimizi üzerine koyarak geliştirmek yerine batının modernizmi peşinden koştuk. Sil baştan herşeyi yeniden inşaa etme çabası içerisine girdik. Ulusal kimliğimize ve milli bilincimize hiç de uymayan onlarca sistemi çocuklarımız üzerinde denedik. Daima teknolojiyi en üst sevilerde kullanma ve eğitim sistemine entegre etme çabasına sahip olduk, ancak ne teknolojiyi üretme yetisine ne de kendimize has bir eğitim sistemine sahip olabildik.

İkinci Dünya Savaşı sonrası süper endüstri veya postendüstri, ileri teknoloji veya teknobilim toplumlarında ortaya çıkan ve yine batı dünya görüşü olan postmodernizm ise her alanda olduğu gibi eğitim sistemimizi de sarmalayarak neredeyse sistemsizliğin en iyi sistem olduğuna bizi inandırdı. Teoride yerel bilgiye, yerelliğe, özgünlük ve özgürlüklere ayrıcalık tanıyan bir hareket gibi gözükse de öte yandan demokrasi ve insan haklarına, uzlaşmaya karşı gelen anlayışıyla millet şuuru yerine bireyselliği, eğitim yerine öğretimi empoze etti. Oysa cehaletle topyekün bir mücadelenin içerinde olan ecdadımız eğitim sistemi içerinde muallimini ve talebesini yetiştirirken tüm millete ve hatta cihana, fayda sağlama, insanlık adına tekamül oluşturma gayreti içerisindeydiler.

 Bu gün eğitim sistemimize baktığımızda yıllardır aşamadığımız sorunlar var. Türk milletinin topyekün ilerlemesini ve eğitimde bir tekamül oluşturma derdiyle yola çıkan Eğitimde Diriliş Derneği olarak genel ve yerel manada bu sorunları tespit etme ve çözüm önerileri getirme gayreti içerisindeyiz. Eğitimi, bu bağlamda millet ve memleketin her alanda kalkınmasını dert edinmiş bir sivil toplum örgütü olarak, kapitalist batıya karşı içerde ve dışarda adeta emperyalist çakallarla mücadele içerinde olan ülkemizin güçlü ve müreffeh, milletimizin muzaffer olabilmesinin eğitimle mümkün olacağı bilinciyle başta öğretmenlerimiz olmak üzere halkımızın kendisini yenilemesi ve daha bilinçli hale gelebilmesi için akademik anlamda Diriliş Sohbetleri, Diriliş Okumaları, saha arştırmaları ve öğrencilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Dünyanın postmodern karmaşası içerisinde ulusal perspektifimizi masaya yatırarak tespit ettiğimiz eksiklikler ve yanlışlıkları bir rapor haline getirerek de peyder pey kamuoyuyla paylaşıyoruz. Birdahaki yazımızda yapmış olduğumuz bir çalışmanın sonucu olarak rapor haline getirdiğimiz, yerel ve genel anlamda, “öğretmenin niteliği, kariyer basamakları, mesleki gelişimi ve hizmetiçi eğitim sorunları” konusunu ele alacağız. Okullarımızda, milli bir şuurla yetişen talebeler, bunu dert edinerek gayret gösteren muallimleri görmek temennisiyle…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI