Sivas´ın Öz Değeri Kul Mehmet

8 yıl önce

Merhaba sevgili dostlar. 

 

Sivas’ın öz değerleri yazı dizime bu hafta 1949 yılı doğumlu emekli öğretmen Şair Kul Mehmet mahlaslı Mehmet Anulur Bey’e yer vermek istiyorum.

 

Yaklaşık on yıldır tanıma fırsatı bulduğum Mehmet hocam özenli, detaylı konuşmalarıyla dikkatimi çekti. Öğretmen olmasının verdiği konular hakkında ki izahatları, ayrıntılara dikkat çekme yönleri beni etkilemiştir. Sivas tarihi başta olmak üzere, halk edebiyatı, folklor, şehir kültürü gibi alanlarda sahip olduğu bilgi birikimini, bildiklerini karşıdakine iletmedeki duyduğu heyecanı gözlemlememek mümkün değil.  Hikmet yüklü kıssalar ve efsaneler dilinden eksik olmaz. Anlatımındaki naiflik dinleyeni alır uzaklara götürür adeta. Vatanını namusu kadar kutsal sayar ve Türklüğü ile şeref duymaktadır. Dini konularda, milli konularda ve kültür konularında duyarlı yaklaşımı tam bir Anadolu insanı çizgisindedir. “Kul” mahlası bu anlamda tam yerini bulmuştur. Dini konularda yazdığı şiirlerinde, iman, takva, itikat, tevekkül ve dua konularını önceler satırlarında.

 

1965 yılında şiirlerini kaleme almaya başlayan ozanımızın ilk şiirleri serbest tarz şiirlerdir ama daha sonraları hece şiirleri ve ozanlık yönü ön plana çıkmıştır. Çok küçük yaşlarda saz çalmaya da başlayan ozanımızın kendisine ait ezgileri mevcuttur. Sazını sırdaş olarak görür ozanımız ve elinden bırakmaz. Sazıyla yarenliğini ilerletir. Güzelleme, kavuştaklı türkü, mani, mahlasname, şairname, ninni, tekerleme, lebdeğmez, uzun hava vb. örneklerini vermiştir. Herhangi bir ustası ve çırağı yoktur. Âşıklık geleneğinden gelen birçok şiir türünden şiirleri mevcuttur. Elifname, Mahlasname, Ramazanname, Aşıkname, Vasiyetname gibi farklı şiir türlerinde de birçok şiir yazmıştır. Şiirlerinde konu, tema çok çeşitlidir. Sivas hıngeli üzerine yazmış olduğu şiiri dikkat çeken bir örnek. Kul Mehmet şiirlerinde akıcı üslubu vardır. Şiirlerini okurken hece şiirinin akıcı üslubunu, ahengini, uyumunu üst seviyelerde görürsünüz. Öğretmen hassasiyetiyle örer mısralarını. Didaktik öğeler okur ve dinleyenler için hep faydalı şeylerdir. Sıratı müstakim çizgisini işaret eder hep. Ozan mısralarını dizerken ağdalı, süslü ifadelere çok yer vermez. Demek istediklerini dolambaçlı yollardan değil de direk söylemesi şairimizin öne çıkan özelliklerinin başında geliyor.  

 

Turnalar kitabındaki değişleri, şiirleri, tahlilleri, izahatları, biyografisi derin ve uzun anlatımıyla okura mümbit bir Sivas sevdalısı portresi çizer. Turnalar’dan sonra yayına hazırladığı Sivas halaylarını, düğün geleneklerini, folklorunu ele aldığı kitap yakında raflardaki yerini alacak inşallah. Sivas Valiliğinin katkılarıyla çıkması beklenen kitap dörtyüz sayfanın üzerinde dolu dolu bir eser.

 

“Gözyaşı dökülmeden büyük işler başarılamaz” Bir Arap atasözünde denildiği gibi sıkıntılar, acılar, gurbet ve özlemler gerçek şiirleri yazdırır ozana. Yaşamadığını, hissetmediğini yazmadığını üstüne basa basa vurgulayan ozanımız, halk ozanı olma kimliğini verdiği eserleriyle ve yazdığı hece şiirleriyle kanıtlamış ve Sivas halk ozanları içerisinde müstesna yerini almıştır. Yazdığı şiirleriyle poetikasını oluşturmuş bir ozandır. Kul Mehmet şiirini bu bağlamda tanımak zor değildir. Sağlık sorunları da yaşayan ozanımız Allah inancının verdiği güçle sabırla yaşama tutunur. Tevekkülüne sımsıkı sarılır. Allah sağlıklı, hayırlı uzun ömür versin. Güzel bir Kul Mehmet Şiiriyle yazımı sonlandırmak istiyorum izninizle.

 

Kalın sağlıcakla.

 

ELİFNAME

 

Elif, elif diye söktüm Kur'an

Be, Bismillâh Bâri Hûda, Ya Rabbi

Te, Teyemmüm, gusül mümin imanı

Se, Sen'den etme cûda Ya Rabbi

 

Cim, Cemaat olup durdum kıyama

Ha, Hadisler mürşit yolu sorana

Hı, Hıfzetmezsen de sarıl Kur'ana

Dal, Deryanda damla su da Ya Rabbi

 

Zel, Zemin hazırla yüce divana

Rı, Rıdvanda kavuşulur Rahmana

Ze, Zemzemden nasip eyle bana da

Sin, Sinimi rahmet yuda Ya Rabbi

 

Şın, Şeytana verme kemlik fırsatı

Sat, Say'ımla nasip eyle tavafı

Dat, Dara düşürür kulu zaafı

Tı, Tı teber kervanım bu'da Ya Rabbi

 

Zı, Zındıklar nasıl bakarlar sana?

Ayın, Aylar yıllar imtihan bana

Gayın, Gayretimde arıda mana

Fe, Fesat olmasın şu'da Ya Rabbi

 

Gaf, Gafa düşer her âdemoğlu

Kef, Keffarettir, Hatamsa dolu

Lâm, Lâ ilâhe İllallah tevhidin yolu

Mim, Muhammed aşkına o da Ya Rabbi

 

Nun, Nurunla âlemlerin nurlanır

Vav, Vuslatkârlar'da aşka boyanır

He, Her demim Hak'ka dayanır

Lamelif, Lada mümin uyanır

Ye, yetmez mi cennetin koda Ya Rabbi

YAZARIN DİĞER YAZILARI