İyisiyle kötüsüyle

7 yıl önce

İyisiyle kötüsüyle ilk yarıyı tamamladık. 3-5 hafta öncesinde sorulsaydı ligin ilk yarısını liderle 3 puan farkla 4. bitireceksiniz, söyleyene müjde verirdik. Ama 4-5 haftadır oynadığımız oyunu düşününce de neden liderlik olmadı hatta puan farkıyla diye düşünmeden edemiyoruz. Hesap çok basit: lig lideri ile oynadığınız maçta perişan etmişiniz. 2. si ile oynamadınız, 3. sü yine perişan edilmiş ve avarajla 4. sıradasınız. Kaybettiğiniz puanlara bakarsanız da ne demek istediğini çok iyi anlayacaksınız. Ligin sonlarına demir atmış Samsun spora 2 puan; Elazığ spora evinde 2 puan; Gaziantep BŞB spora 3 puan hediye edilmiş. Bununla beraber Denizli spora evimizde 3 puan yine son maçta Adana demir spora 2 puan verdiğinizde neler kaçmış neler daha iyi anlıyorsunuz. Hepsinden toplam 3 puanın geri gelmesi demek liderlik demek.

Ama bu takım takviyeleriyle birlikte 2. devre ligin tozunu atacaktır. Buna inanıyor ve tüm ekibe güveniyoruz. Yönetimden teknik heyete futbolcusundan taraftarına kadar her kesime güveniyoruz. Layık olduğumuz süper lige tekrar döneceğimiz konusunda içimiz rahat. Takviyeler demişken; Gekas ve Kelhar hayırlı olsun. Gekas veya başka bir santrafor gerekliydi takıma zira Ergin Keleş bu takımın yükünü tek başına kaldıramıyor (son Adanademir spor maçında görüldüğü üzere). Öyle maçlar oluyor ki çift santrafora dönmemiz gerekiyor, elde oynayacak futbolcu yok. Orta saha oyuncularımız takımın o ihtiyacını da karşılamak zorunda kalıyor. Tabloda gösteriyor ki zaten gollerin çoğu kanat oyuncularından gelmiş. Hem Gekas rekabette getirecektir. Stoper konusunda sıkıntımız yoktu. Ama teknik heyetin bir bildiği var sanırım. .Çünkü Mesut hocanın isteği üzerine Kelhar transfer edildi. Afrika kupasına gidecek oyuncuların bizi sıkıntıya sokmasından endişe duyuldu demek ki.

Transfer konusu açılmışken en iyi transfer alt yapıdan kazandırılacak gençler olmalıdır diyeceğim. Ama kupa maçlarında ve özel maçlarda seyrettiğim gençlerden de açıkçası ümitli değilim. Alınmasınlar gücenmesinler. Biraz Serhat Mutlu haricinde Tunahan, Furkan, İbrahim, Berkan istenilen düzeyde değiller. Kolay değil biliyorum fakat bu takımın forması da kolay değil. Herkese nasip olmuyor. Onların yerinde olmak isteyen binlerce genç vardır. Bu bilinçle çok çalışıp verilen şansı iyi değerlendirmeliler. Şans kapıyı çalıyor hem de kaç kez çalıyor. Açın şu kapıyı gençler. Bak bu şans dediğimiz şey çok alıngan, çok kırılgan bir küstümü daha barışmıyor. Hayatınızın fırsatı bu. Bu yazdıklarımı 5-10 yıl sonra daha iyi anlayacaksınız. Umarım tren kaçmamış olur.

Neden bu konuda bunları yazdığımı belirtecek olursam: maalesef Sivas ta alt yapı sorunu çok büyük. Sporcu yetiştiremiyoruz veya yetiştirdiklerimizi belli düzeye çıkaramıyoruz. Bunun  sıkıntısı da BAL liginden tutun 2. Lig ve 1. Ligde Sivassporumuza kadar görüyoruz. Dış transfer elbette olmalı ama alt yapıdan da sporcu çıkarmalıyız. Bu konuda Anadolu Üsküdar pilot takımımız, güzel bir uygulama ve devam etmekte. Benim yönetime bir önerimde Sivas içinden bir pilot takım bulunması ve desteklenmesidir. Faydalı olacağını düşüncesindeyim.

Bu konuda ülkemizde Altınordu gerçeği var. Kıskanılacak bir başarı elde ediyorlar. Kıskanılacak derken gıpta edilecek demek daha doğru olur sanırım. Onların baktığı yerden bakmak başarı getirir. Günümüz artık sokaktan yetenekli gençleri bulup tesadüfen başarı elde etme değil yetenekleri ölçme tekniği ile bulup üzerine giderek sporcu yetiştirmek zamanı. Bunun için de akıllı-düşünen-araştırıcı-okuyan-ön sezileri güçlü-analiz yapabilen-hırslı-hedefleri olan bir alt yapı ekibi gerekiyor. Bu konuyu önümüzdeki haftalarda (maç oynamadığımız haftalarda) geniş bir şekilde ele almayı düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI